Linkovi

Sud BiH ukinuo presudu sutkinji Azri Miletić i proglasio se nenadležnim za taj slučaj


Azra Miletić nakon izricanja prvostepene presude u ljeto 2017.
Azra Miletić nakon izricanja prvostepene presude u ljeto 2017.

Apelaciono vijeće Državnog suda ukinulo je presudu kojom je sutkinja Azra Miletić osuđena na dvije i po godine zatvora zbog primanja dara i drugih oblika koristi i vođenje daljnjeg postupka je prebačeno na sarajevski Općinski sud.

Prvostepena presuda, kako saznaje Balkanska istraživačka mreža Bosne i Hercegovine (BIRN BiH), ukinuta je zbog bitne povrede odredaba krivičnog postupka, što je bio jedan od žalbenih navoda Odbrane na ovu odluku.

Apelaciono vijeće je u odluci pojasnilo da postoje važni razlozi koji opravdavaju prenošenje postupka na mjesno nadležni sud jer se na taj način mogu sačuvati vanjski utisak nepristrasnosti i nezavisnosti, kao i omogućiti optuženoj ostvarivanje prava na pravično suđenje.

Odbrana je i ranije isticala prigovore koji se odnose na prenošenje postupka na niži sud ali je to odbijeno. Međutim, Apelaciono vijeće je zaključilo da nije na pravilan način utvrđeno postojanje važnih razloga koji bi opravdali prenošenje postupka, ali i da je prenošenje postupka bilo potrebno ispitati u svim njegovim fazama.

Vijeće je mišljenja da će otkloniti učinjena bitna povreda odredaba krivičnog postupka u procesu koji će biti proveden u Općinskom sudu u Sarajevu.

Miletić je presudom iz augusta prošle godine proglašena krivom da je primila dio obećanog dara preko posrednika S-1, u iznosu od najmanje 3.000 eura, radi pogodovanja u predmetu protiv Rame Brkića i Senada Šabića.

Proglašena je krivom što je kao službena osoba u institucijama BiH od posrednika S-1, prihvatila obećanja dara u vidu novca, a potom i primila dio obećanog dara, odnosno novca, kako bi se Brkiću i Šabiću umanjila kazna ili da se oslobode krivnje u žalbenom postupku.

Izrečena joj je mjera zabrane vršenja poziva nosioca pravosudne funkcije od tri godine od dana pravosnažnosti odluke, a od nje se presudom oduzima imovinska korist u iznosu od 3.000 eura.

Miletić je istom odlukom oslobođena optužbe za djelo kršenje zakona od strane sudije, uz obrazloženje da Državno tužilaštvo nije uspjelo dokazati da je svjesno kršila Zakon o krivičnom postupku.

Iako su optuženi sa sutkinjom Miletić, Brkić i Šabić su duže vremena nedostupni domaćem pravosuđu.

XS
SM
MD
LG