Linkovi

Beograd: Žene u crnom obilježile 26 godina od početka rata u BiH


U centru Beograda održan je skup Žena u crnom koje su na taj način obilježile 26 godina od početka rata u Bosni i Hercegovini.

Istovremeno i na istom mjestu, u Knez Mihailovoj ulici, predsjednik je Udruženja porodica nestalih i kidnapovanih Simo Spasić ukazao na zločine nad Srbima u okolini Srebrenice 1992. godine, prenosi B92.

Primjetan je bio veći broj policajaca i dok su Žene u crnom držale transparente sa imenima više mjesta u BiH u kojima su se desili ratni zločini, Spasić je megafonom slao svoje poruke upućene javnosti, ali i Ženama u crnom.

Staša Zajević iz organizacije Žene u crnom rekla je da je prije 26 godina počela najduža opsada jednog grada poslije Drugog svjetskog rata, da je Vojska Republike Srpske počinila fašitističke zločine, da istupanje poput današnjeg Spasićevog predstavlja ponižavanje žrtava, a da država podrškom predsjedniku RS Miloradu Dodiku destabilizuje BiH.

Spasić je Žene u crnom prethodno nazvao "ratnim i poslijeratnim profiterkama", dodao da im je crna boja koju nose "samo garderoba", jer njima, kako je rekao, niko nigdje nije poginuo, ali i da bi trebalo da ih bude sramota da na Veliki petak drže takve skupove.

Spasić, koji je koristeći megafon rekao i da Žene u crnom "žive od tragedije Srba", tvrdi da je i njegov performans uredno i na vrijeme prijavljen policiji i odobren.

Predstavnica Žena u crnom Staša Zajović rekla je novinarima da je opasno što aktuelni režim daje dozvolu i ovakvim grupacijama da na istom mjestu u isto vrijeme imaju skup.

Ona je istakla da Žene u crnom imaju pijetet prema svim žrtvama, i da način na koji se vrši opstrukcija njihovog skupa predstavlja ponižavanje žrtava.

XS
SM
MD
LG