Linkovi

Dva Palestinca ubijena na protestima na granici Izraela i Gaze


Sukobi Palestinaca i izraelske vojske, 6. april 2018.
Sukobi Palestinaca i izraelske vojske, 6. april 2018.

Sukobi između izraelskih vojnika i Palestinaca duž granice pojasa Gaze obnovljeni su u petak ujutro, kada su palestinski demonstranti počeli da pale automobilske gume.

Dva Palestinca su danas ubijena i oko 250 ih je ranjeno izraelskom vatrom na granici pojasa Gaze i Izraela, saopštilo je palestinsko Ministarstvo zdravlja.


Jedan Palestinac je ubijen mecima ispaljenim u glavu istočno od grada Kan Junisa na jugu pojasa Gaze, dok hiljade palestinskih demonstranata učestvuje u novom talasu protesta duž granice.

Tako je broj ubijenih povećan na 24 od početka demonstracija nazvanih "Marš povratka", niza masovnih protesta započetih 30. marta koji će, kako je najavljeno, trajati šest nedelja.

Palestinci demonstriraju protiv izraelske blokade koja traje od 2007. godine i za pravo na povratak palestinskih izbjeglica pobjeglih sa teritorije današnjeg Izraela u ratu 1948. godine.

Portparol izraelske vojske je saopštio da danas demonstrira oko 10.000 Palestinaca, što je mnogo manje nego što se očekivalo i da su neki pokušali da prođu kroz graničnu ogradu u Izrael.

Demonstranti su zapalili stotine automobilskih guma na nekoliko mjesta u cilju da spriječe izraelske snage da ih vide i identifikuju.

Sukobi su izbili i na Zapadnoj obali oko Nablusa, Albire, Ramale i Hebrona, javlju izraelski mediji. Dva Palestinca su ranjena gumenim mecima na toj palestinskoj teritoriji.

Protesti traju od jutros na pet lokacija duž granice pojasa Gaze, a izraelska vojska rasjteruje demonstrante bojevom municijom i sredstvima za rasturanje nereda u skladu s protokolom, kako tvrdi.

Područje oko granice s Gazom proglašeno je zatvorenom vojnom zonom.

Dvije palestinske organizacije za ljudska prava uputile su peticuju izraelskom vrhovnom tužiocu i tužiocu izraelske vojske, zahtijevajući direktnu naredbu izraelskim snagama da se uzdrže od korišćenja bojeve municije.

"Bojeva municija protiv demonstranata u Gazi je protivna međunarodnom i izraelskom zakonu", navedeno je u peticiji.

Izraelska vojska je najavila da neće dozvoliti da se granična ograda ošteti i smatra da je to cilj ekstremističkog islamskog Hamasa koji vlada Gazom i koji je, kako tvrde izraelski zvaničnici, orkestrirao proteste s ciljem da ih iskoristi za pokušaje napada na Izrael.

Uprkos tvrdnjama vojske da se ništa nije izmijenilo u odgovoru na današnje proteste u poređenju s protestima prošlog petka, izraelski mediji navode da su vojni komandanti naredili vojnicima da više koriste sredstva za rasturanje nereda umesto bojeve municije.

U protekloj sedmici ubijeno je 20 Palestinca, uključujući njih 17 koji su učestvovali u protestima prošlog petka, naveli su zdravstveni zvaničnici u Gazi.

U taj broj je uključen je i jedan 30-godišjak koji je danas podlegao povredama zadobijenim prvog dana protesta.

Palestinci za sada pale gume uglavnom podalje od granične ograde, javljaju izraelski mediji, a AP navodi da se demonstranti približavaju šatorima podignutim u tom području, pred drugi masovni protest u demonstracijama koje će trajati šest nedjelja.

Stotine demonstranata stiglo je uoči tradicionalnih molitvi petkom u podne u šatore kraj pograničnog naselja Kuza.

Izraelske snage su bacale suzavac na to mjesto, što je navelo ljude da pokušaju da pobjegnu, gurajući se.

Palestinsko Ministarstvo zdravlja je saopštilo da je ranama zadobijenim prošlog petka podlegao jedan 30-godišnji Palestinac.

Izraelska vojska danas očekuje da oko 50.000 Palestinaca učestvuje u protestima duž granične ograde. Prošle nedjelje bilo ih je više od 30.000.

Izraelski vojni zvaničnici takođe očekuju da će islamski ekstremistički Hamas koji vlada pojasom Gaze iskoristiti haos tokom protesta da izvede napad unutar izraelske teritorije.

Od jutros su duž granice izraelski tenkovi i snajperisti zauzeli pozicije, javio je AP.

Kancelarija Ujedinjenih nacija (UN) za ljudska prava pozvala je Izrael da osigura da njegove snage ne primjene prekomjernu silu protiv palestinskih demonstranata na granici Gaze i Izraela.

Vatreno oružje treba koristiti samo u krajnjoj nuždi, a njegova neopravdana upotreba može da dovede do namjernog ubijanja civila, protivno Četvrtoj ženevskoj konvenciji, saopštio je UN.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG