Linkovi

BiH: U pravosudnoj zajednici se najavljuju krivične prijave i tužbe za klevetu


Meddžida Kreso, bivša predsjednica Suda BiH i Ružića Jukić, potpredsjednica Visokog sudsko i tužilačkog vijeća (Foto: BIRN)
Meddžida Kreso, bivša predsjednica Suda BiH i Ružića Jukić, potpredsjednica Visokog sudsko i tužilačkog vijeća (Foto: BIRN)

Potpredsjednica Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) Ružica Jukić sumnja da iza krivične prijave protiv rukovodilaca u pravosuđu stoji bivša predsjednica Suda BiH Meddžida Kreso i najavljuje da će protiv nje podnijeti krivičnu prijavu zbog ranijih zloupotreba, dok Kreso negira odgovornost i najavljuje tužbu za klevetu.

Jukić je u izjavi za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) rekla kako sumnja da jedna od osoba koje stoje iza krivične prijave – dostavljene početkom sedmice pravosudnim institucijama i ambasadama – jeste bivša predsjednica Suda BiH Kreso.

“Naravno, sumnjam, ali ne mogu to još tvrditi. Ovakvi tekstovi se odavno pojavljuju i mislim da je to ista grupa iz pravosuđa i to su suci i tužioci vezani s političarima”, kazala je Jukić.

Tužilaštvu BiH je početkom sedmice podnesena anonimna krivična prijava protiv članova VSTV-a Milana Tegeltije, Jadranke Lokmić-Misirače i Ružice Jukić, kao i sudija i tužilaca Ranka Debevca i Gordane Tadić, te Fahrudina Radončića, Milorada Dodika i Dragana Čovića.

Kako se navodi u prijavi, svi skupa su, kao “organizirana kriminalna grupa”, uspostavili kontrolu nad institucijama pravosuđa kako bi sadašnje i buduće istrage protiv Dodika, Radončića i Čovića bile obustavljene, a prijave odbačene. Zauzvrat, kako stoji, predstavnicima pravosuđa obećani su usluge i darovi.

Jukić je rekla da je s Kreso imala dobar odnos i kako je poštovala njen savjet kada su u pitanju određena imenovanja, ali da je to prestalo nakon što je bivša predsjednica Suda BiH željela uticati da se na mjesto glavne disciplinske tužiteljice postavi Alena Kurspahić, a da je ona kazala da bi trebalo dati priliku da na to mjesto bude imenovan Hrvat.

“Rekla sam da možda drugima damo priliku, s obzirom da nemamo u Vijeću Hrvata, ni u Uredu disciplinskog tužioca, ni u Odjelu za imenovanja, ni u rukovodstvu VSTV-a”, istakla je Jukić.

Odgovor bivše predsjednice Suda BiH

Kreso je za BIRN BiH kazala da joj je “ispod časti upustiti se u polemiku sa osobom koja je izgubila kompas i koja u toj dezorijentiranosti javno izriče klevete, nebuloze i laži, a samo sebe kompromitira”.

“Ja sam već dva mjeseca van BiH i ne pada mi na pamet da se bavim problemima pravosuđa i njegovih protagonista koji se guše u močvari koji su sami proizveli. Samo radi javnosti ću reći da demantujem kako imam bilo kakve veze s anonimnom prijavom… Tvrdnje da Bošnjaci imaju monopol nad pravosuđem, odnosno da su upravljali Sudom i Tužilaštvom, netačne su”, rekla je Kreso.

Ona je dodala da nikada nije intervenisala kod predstavnika međunarodne zajednice kako bi lobirala protiv izbora Ranka Debevca za predsjednika Suda BiH.

“Pobijam sve navode koji su o meni izrečeni. Riječ je o klevetama, uvredama, a ja ću podnijeti sudske mjere protiv takve osobe”, kazala je Kreso.

Jukić je rekla da smatra kako je Debevec bio dobar izbor za predsjednika Suda BiH.

“Mislim da smo izabrali dobrog čovjeka, i da je dobro da biramo druge nacionalnosti. Ja nemam nikakvog problema kada su u pitanju druge nacionalne grupe, takva je i moja obitelj, ali jednostavno nije korektno reći da je oštećen bošnjački narod kad je hrvatski taj kojeg nema osam godina na rukovodnim mjestima”, kazala je Jukić.

Kreso je istakla da su 2003. godine prvi predsjednici Suda i Tužilaštva BiH bili Hrvati.

“Nakon njihovih smjena, Bošnjacima je pripalo jedno mjesto, odnosno ja sam bila u dva mandata predsjednik Suda BiH. U Tužilaštvu je Jurčevića smijenio Milorad Barašin, Srbin, a iza njega je došao Goran Salihović, iz reda ‘ostalih’. Sada je Hrvatica na čelu Tužilaštva. Za sve ovo vrijeme samo su Srbi bili na čelu VSTV-a”, rekla je Kreso.

Upitana za tužbu za klevetu koju je Kreso najavila, Jukić je odgovorila da ima dokaze koje je “voljna prezentirati sudu” ukoliko dođe do tužbe, ali i da će podnijeti krivičnu prijavu protiv bivše predsjednice Suda BiH, zbog “ranijih zloupotreba”.

XS
SM
MD
LG