Linkovi

Pregovori o Izbornom zakonu: Uzburkane političke strasti, ali naznaka dogovora još nema.


Council of Ministers of Bosnia and Herzegovina 11-Oct-2017
Council of Ministers of Bosnia and Herzegovina 11-Oct-2017

Runda po runda, sastanak po sastanak. Nekad u institucijama, a nekad u rezidencijama Ambasadora Amerike i Evrope. Ipak, rezultata još nema.

Ambasadori Cormack i Wigemark nakon zadnjeg sastanka u izjavama su oprezni, i blago optimistični, navode novinari.

SDA, SBB, SDP, DF dogovorili šest principa, a sad se, navodno, čeka HDZ. Prve reakcije sa te strane ne ohrabruju da će biti dogovora.

Bariša Čolak (HDZ), javno se očitovao protiv najmanje jednog od predloženih principa. Formalni odgovor stranke kolegama iz Federacije još se čeka.

Nakon Čolaka u javnosti se oglasio i Ambasador Wigemark, pozivajući na kompromis, sa porukom da nakon dogovora, niko neće biti u potpunosti zadovoljan.

Čini se da je upravo to i najveći problem sa kojim se političko društvo BiH susreće. Odsustvo sposobnosti dogovora i kompromisa.

Zbog toga je Wigemark ovu situaciju nazvao i testom ozbiljnosti političkih aktera, apelujući na građane da se na izborima sjete ovog momenta.

Izmjenama izbornog zakona ispoštovala bi se presuda Ustavnog suda koja je osporila neke od njegovih članova, a koja prema podnositelju žalbe Boži Ljubiću nazvana, Presuda Ljubić.

Presuda konstatuje neusaglašenost Ustava entiteta Federacija i države. Na vođama najvećih partija je sada da za izmjene Izbornog zakona u državnom Parlamentu osiguraju dovoljan broj ruku.

U slučaju da se pitanje ne riješi do 07. maja kada se zakazuju oktobarski izbori, BiH prijeti ozbiljna političko-pravna kriza kažu stručnjaci.

XS
SM
MD
LG