Linkovi

BiH

Otvaranje Centra za obuku policije u Banja Luci bez državnih obilježja, sa gostima iz Rusije i Srbije


Ceremonija otvaranja Centra za obuku policije, Banjaluka, 04.04.2018.
Ceremonija otvaranja Centra za obuku policije, Banjaluka, 04.04.2018.

Centar za obuku policije Republike Srpske otvoren je u srijedu, u kompleksu bivše kasarne u Zalužanima nadomak Banjaluke, izvještava RSE

Na video materijalu snimljenom tom prilikom, na događaju nema obilježja države. Mediji prenose da su intonirane dvije himne. Države Srbije i entiteta Republika Srpska.

RSE javlja da je "U ovaj centar za obuku koji još nije završen, Vlada Republike Srpske uložila je šest miliona maraka, a ukupan projekat koštaće preko 10 miliona."

"Imamo namjeru da otvorimo jedan savremeni centar za obuku koji trenutno u regionu niko nema od policijskih struktura sa namjerom da ovde obučavamo policiju sa po najvećim svjetskim standardima jer je to ono što garantuje najviši nivo bezbjednosti svih građana", rekao je ministar unutrašnjih poslova Dragan Lukač na otvaranju.

​Predsjednik RS Milorad Dodik na otvaranju centra kod Banjaluke kritikovao je rad sigurnosnih službi na nivou države.

"Nažalost, policijske i bezbjednosne strukture formirane na nivou BiH mimo Ustava i mimo Dejtonskog sporazuma rade protiv Republike Srpske i na putu su da budu neprijateljske Republici Srpskoj imajući u vidu operativne aktivnosti OBA koja u poslijednje vrijeme isključivo radi na urušavanju Republike Srpske i sve svoje kapacitete je usmjerila ka tom cilju", rekao je Dodik.

Otvaranju Centra za obuku policije Republike Srpske prisustvovao je i ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović, te predstavnici Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Ruske Federacije, Glavne uprave u Moskvi, koji su stigli u pratnji šefa predstavništva RS u Moskvi Duška Perovića.

Banjaluka, 4Apr2018
Banjaluka, 4Apr2018

​Kasarna u Zalužanima je ranije spominjana kao mjesto na kojem će pripadnici ruskih bezbjednosnih struktura obučavati pripadnike policije RS, ali je ministar Lukač je to demantovao, navodeći da će za obuku zapravo biti zaduženi američki instruktori.

Na otvaranju centra su izložene i neke od 2.500 pušaka koje je MUP RS nedavno nabavio iz Srbije, a oko čije nabavke se digla velika prašina.​

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG