Linkovi

Hoće li žrtve prestati plaćati visoke sudske troškove nakon odluke Ustavnog suda BiH?


Logor Manjača u blizini Banja Luke je samo jedan u nizu logora formiranih tokom rata u BiH.
Logor Manjača u blizini Banja Luke je samo jedan u nizu logora formiranih tokom rata u BiH.

Dok sudovi tužbe žrtava ratnog zločina za naknadu štete odbacuju kao zastarjele i određuju im da plate troškove postupka, Ustavni sud Bosne i Hercegovine (BiH) u jednom slučaju je odlučio da je 3.000 maraka troškova previsoka cijena.

Radi se o prvoj takvoj odluci Ustavnog suda, a koju u Savezu logoraša BiH ocjenjuju kao moguću prekretnicu u dosadašnjim postupcima.

Ustavni sud je odluku donio nakon apelacije koju je podnijela članica Saveza logoraša BiH inicijala S.A. po tužbi za naknadu nematerijalne štete protiv Republike Srpske (RS), a koju zastupa advokatica Nedžla Šehić.

Žrtva je zatražila 50.000 maraka zbog toga što je 1992. i 1993. godine bila zatočena u logorima i prošla kroz torture.

Pretjeran teret

Vrhovni sud RS i Okružni sud Banja Luka su odbacili tužbu žrtve S.A. kao zastarjelu i istovremeno joj je naloženo da plati 3.000 maraka. Taj iznos se odnosi na troškove postupka, odnosno troškove Pravobranilaštva RS kao strane u postupku koja zastupa tuženi entitet.

„U okolnostima konkretnog slučaja takva odluka suda predstavlja neproporcionalan i pretjeran teret za apelanticu”, navodi se u sažetku odluke Ustavnog suda BiH.

Ustavni sud nalaže da o troškovima postupka ponovo odlučuje Okružni sud u Banja Luci, kao prvostepeni sud kojem je podnesena tužba na nematerijalnu naknadu štete, i da donese novu odluku u naredna tri mjeseca.

Sudovi BiH takve tužbe odbacuju kao zastarjele i nalažu žrtvama ratnog zločina da plate troškove postupka.

U razgovoru za Glas Amerike, advokatica Nedžla Šehić kaže da je riječ o odluci Ustavnog suda BiH u konkretnom slučaju, odnosno da su troškovi od 3.000 maraka preveliki za žrtvu ratnog zločina S.A., koja je ujedno i članica Saveza logoraša BiH.

Na pitanje šta presuda Ustavnog suda znači za druge takve slučajeve, Šehić odgovara da se sada moguće pozivati na ovu odluku Ustavnog suda.

Advokatica Šehić je mišljenja da je u završenim postupcima, a na osnovu odluke Ustavnog suda, moguće tražiti ponavljanje postupaka kako bi se donijela nova odluka o troškovima postupka.

Logoraši sa visokim računima za sudske troškove
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:42 0:00

Značaj odluke Ustavnog suda za žrtve

Savez logoraša BiH kaže da se radi o prvoj takvoj odluci Ustavnog suda koja je značajna za sve žrtve protiv kojih su toku ili su završeni postupci naplate troškova postupka.

U Savezu logoraša kažu da je odluka Ustavnog suda primjenjiva na sve identične slučajeve, te da bi morala da predstavlja prekretnicu u odnosu institucija BiH prema žrtvama ratne torture.

Pozivaju sudove da prilikom odlučivanja o troškovima postupka pažnju obrate na ovu odluku Ustavnog suda.

Tužbe na nematerijalnu naknadu štete žtve su prestale podnositi kada su sudovi masovno predmete počeli proglašavati kao zastarjele. Do sada je podneseno više od 30.000 tužbi.

Kada je riječ o odbacivanju tužbenih zahtjeva kao zastarjelih, advokatica Šehić je najavila mogućnost žalbe Evropskom sudu za ljudska prava u Strasbourgu koji bi imao zadatak da se očituje o tome.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG