Linkovi

Rusija će recipročno odgovoriti na protjerivanje njenih diplomata širom svijeta. Protjeran jedan diplomata Republike Hrvatske.


Generalni konzulat SAD-a u St. Petersburgu 29. Mart 2018
Generalni konzulat SAD-a u St. Petersburgu 29. Mart 2018

Rusija je pozvala 30 ambasadora država iz kojih su protjerane ruske diplomate u Ministarstvo vanjskih poslova, gdje su im uručili obavještenje o odgovoru Moskve.

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov objavio je u četvrtak da će Moskva protjerati isti broj diplomata iz svake od država koje su donijele odluke o skraćenju broja ruskog diplomatskog osoblja.

Portparol Kremlja, Dmitrij Peskov izjavio je u petak da je Moskva prisiljena na uzvratne mjere nakon što je više od 150 ruskih diplomata protjerano iz više od dvadeset država kao odgovor na trovanje nervnim agensom novičokom, bivšeg duplog agenta Sergeja Skripalja i njegove kćeri Julije u engleskom gradu Salsburiju 4.marta.

Rusko ministarstvo je takođe objavilo danas da Britanija ima jedan mjesec da skrati svoje diplomatsko osoblje na istu mjeru na koju su Britanci skratili rusku misiju.

O kojem se broju radi nije još najasnije.

Ministarstvo vanjskih poslova Rusije je navelo da su pozvali britanskog ambasadora danas da mu ulože protest zbog "provokativnih i neutemeljenih akcija Britanije" koja je za trovanje optužila Rusiju, a što je podstaklo novi diplomatski spor između Moskve i zapadnih zemalja.

Rusija je juče naredila i zatvaranje američkog konzulata u St. Petersburgu.

Hrvatsko Ministarstvo vanjskih poslova priopćilo je kako je danas " hrvatskom veleposlaniku u Moskvi Tončiju Staničiću priopćena odluka Ministarstva vanjskih poslova Ruske Federacije o uskraćivanju gostoprimstva jednom hrvatskom diplomatu, bivšem djelatniku hrvatskog Veleposlanstva u Moskvi".

U priopćenju se podsjeća da se Hrvatska 26. ožujka "kao i većina država članica EU, solidarizirala s Velikom Britanijom povodom slučaja trovanja bivšeg ruskog obavještajca Skripalja i njegove kćeri u Salisburyju te je 26. ožujka uskratila gostoprimstvo jednom diplomatu ruskog veleposlanstva u Zagrebu."

Neslužbeno se doznaje da je Hrvatska uskratila gostoprimstvo jednom od četvorice trećih tajnika ruskog veleposlanstva u Hrvatskoj.

Nije poznato koji je status hrvatskog diplomata kojem je Rusija uskratila gostoprimstvo.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG