Linkovi

Dunja Mijatović, prva komesarka za ljudska prava Vijeća Evrope: Ljudska prava su univerzalna i nijedna zemlja nije van kontrole


Czech Republic -- Dunja Mijatovic, former OSCE Representative on Freedom of the Media, at the opening diner of Journey: Journalism Bootcamp 2017, Prague, August 7, 2017
Czech Republic -- Dunja Mijatovic, former OSCE Representative on Freedom of the Media, at the opening diner of Journey: Journalism Bootcamp 2017, Prague, August 7, 2017

Nova komesarka Savjeta Evrope SE za ljudska prava Dunja Mijatović izjavila je da će njen priortitet biti da obezbijedi primjenu postojećih normi u poštovanju ljudskih prava i dodala da je za to potrebna politička volja ali i angažovanje čitavih društava.

Dunju Mijatović, iz BiH, za komesarku SE za ljudska prava izabrala je Parlamentarna skupština SE na januarskom zasijedanju. Kako je saopšteno iz Strazbura, ona danas preuzima dužnost, kao prva žena koja će obavljati tu funkciju.

Prije Dunje Mijatović komesari Savjeta Evrope za ljudska prava bili su Nils Muižnieks (2012-2018), Tomas Hamarberg (2006-2012) i Alvaro Hil-Robles (1999-2006).

"Namjeravam da čuvam naslijeđe rada prethodnih komesara i održim sposobnost ove institucije da brzo i efikasno reaguje u zaštiti ljudskih prava. Vjerujem da su ljudska prava univerzalna i da ni jedna zemlja nije van kontrole", izjavila je Mijatović povodom stupanja na dužnost.

Mijatović je navela da je njena vizija jednostavna. "Jednom rječju to je primjena - norme, rezolucije, sporazumi su tu da nas vode, potrebna nam je politička volja da obezbijedimo njihovu primjenu, ali to nije samo pitanje vlada, mi moramo angažovati sopstvena društva u cjelini na njihovoj primjeni i uključiti sve u dijalog o ljudskim pravima", dodala je.

Ona je ocijenila da je najvažnije da se postignu ponovna afirmacija i posvećenost ljudskim pravima i da se vrati povjerenje u njihovu važnost za dobrobit svih i svakog ponaosob i dodala da se raduje budućoj saradnji sa vladama, nacionalnim vlastima, međunarodnim organizacijama, borcima za ljudska prava, novinarima, nevladinim organizacijama...

Mandat komesara SE za ljudska prava traje šest godina.

Dunja Mijatović je iz Bosne i Hercegovine a ranije je radila kao predstavnica OSCE-a za slobodu medija. Ekspertica je za medijsko pravo i regulaciju.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG