Linkovi

Mogherini stiže u Beograd zbog dešavanja na sjeveru Kosova


El humo y las llamas se elevan sobre un edificio durante los ataques aéreos israelíes, en medio de un estallido de violencia israelí-palestina, en la ciudad de Gaza el 17 de mayo de 2021.
El humo y las llamas se elevan sobre un edificio durante los ataques aéreos israelíes, en medio de un estallido de violencia israelí-palestina, en la ciudad de Gaza el 17 de mayo de 2021.

Visoka predstavnica EU za spoljne poslove i bezbjednosnu politiku Evropske unije Federica Mogherini stiže večeras u Beograd, gdje će sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem razgovarati o najnovijim dešavanjima na Kosovu, saznaje Radio Slobodna Evropa.

Ovo je potvrdila njena portparolka Maja Kocijančić.

Kocijančić je objasnila da je šefica evropske diplomatije donijela odluku u posljednjem trenutku, pa će se se prilikom povratka sa Taškenta, gdje je bila na zvaničnoj posjeti, zaustaviti u srpskoj prijestonici.

Ova posjeta je posljedica dešavanja na sjeverenom dijelu Kosova u ponedjeljak, kada su kosovske snage uhapsile pa protjerale Marka Đurića, šefa kancelarije Vlade Srbije za Kosovo.

EU je u više navrata naglasila da dijalog nema alternativu, te je zatražila od Beogarda i Prištine da sva otvorena pitanja riješe tim putem.

Maja Kocijančić je danas, na redovnoj konferenciji za medije u sjedištu EU, potvrdila da je Mogherini u kontaktu, kako sa Aleksandrom Vučićem tako i Hašimom Tačijem.

"Jasno smo rekli da pozivamo vlasti Srbije i Kosova da pokažu neophodnu uzdržanost i zrelost da situacija na Kosovu ne bi dalje eskalirala", rekla je Kocijančić.

Ona je naglasila da Brisel očekuje kako od Srbije tako od Kosova, da u potpunosti ispoštuju sporazume koje su postigli u dijalogu i naglasila da je dijalog jedini put naprijed.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG