Linkovi

BiH: Amerika oprema Graničnu policiju i Direkciju za koordinaciju policijskih tijela


Ministar Dragan Mektić i američka ambasadorica u BiH Maureen Cormack potpisuju memorandume kojim će SAD donirati Graničnu policiju i Direkciju za koordinaciju policijskih tijela, Sarajevo, 27. mart 2018.
Ministar Dragan Mektić i američka ambasadorica u BiH Maureen Cormack potpisuju memorandume kojim će SAD donirati Graničnu policiju i Direkciju za koordinaciju policijskih tijela, Sarajevo, 27. mart 2018.

Sjedinjene Američke Države (SAD) namjeravaju Bosni i Hercegovini (BiH) donirati sistem koji će poslužiti za identifikaciju sumnjivih osoba, kao i opremu za otkrivanje radijacije.

Sistem za personalnu identifikaciju, sigurno poređenje i vrednovanje (PISCES) bit će od koristi Graničnoj policiji.

„Ovaj sistem će pomoći Graničnoj policiji da identifikuje sumnjive putnike na licu mjesta prema postojećoj listi sumnjivih osoba, kao i prema zvaničnim bazama podataka Interpola”, saopćeno je iz Ministarstva sigurnosti BiH.

U Ministarstvu sigurnosti BiH kažu da će ovaj sistem pomoći vlastima prikupljanje, poređenje i analizu podataka u istražne svrhe.

„Vlada Sjedinjenih Američkih Država namjerava instalirati i održavati cijeli hardver i softver potreban za PISCES sistem, počevši sa Međunarodnim aerodromom Sarajevo, kao i njegovo naknadno proširenje na druge aerodrome i granične prelaze u BiH”, kažu u Ministarstvu.

Kako bi bio doniran ovaj sistem, danas su Memorandum o namjeri između Vijeća ministara BiH i Vlade SAD o doniranju sistema potpisali ministar sigurnosti Dragan Mektić i američka ambasadorica u BiH Maureen Cormack.

Mektić i Cormack potpisali su i Memorandum razumijevanju između Ministarstva sigurnosti BiH i Ministarstva energetike SAD o sprječavanju nedozvoljene trgovine nuklearnim i drugim radioaktivnim materijalom.

„Ministarstvo energetike SAD-a obezbijediće opremu za otkrivanje radijacije i obuku za pripadnike Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH”, saopšteno je iz Ministarstva sigurnosti BiH.

Kako je rečeno, Direkcija za koordinaciju policijskih tijela BiH će koristiti doniranu opremu i materijale isključivo u svrhu sprječavanja nedozvoljene trgovine specijalnim nuklearnim i drugim radioaktivnim materijalom.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG