Linkovi

BiH

AMBASADA SAD-a: Priče o vojnoj vježbi sa osiromašenim uranijem su izmišljene s ciljem zastrašivanja građana BiH i moraju prestati


Ambasada SAD u Sarajevu
Ambasada SAD u Sarajevu

Neki političari nastavljaju da koriste izmišljenu priču o tzv. “NATO vježbi” kako bi plašili građane BiH, usprkos našim kontinuiranim naporima da osiguramo tačne i pravovremene informacije o vježbi. Ambasada SAD odlučno odbacuje sve špekulacije i tvrdnje o ovoj vježbi, stoji u pisanom saopćenju Ambasade.

"Kao što smo u više navrata istakli, u sklopu kontinuirane, uske saradnje između BiH i Sjedinjenih Američkih Država u oblasti sigurnosti, Ured za saradnju u oblasti odbrane (ODC) Ambasade SAD i Maryland National Guard (Nacionalna garda Države Maryland) trenutno rade sa Ministarstvom odbrane BiH i Oružanim snagama BiH kako bi za Predsjedništvo BiH pripremili preporuku za odobrenje bilateralne vježbe Nacionalne garde države Maryland i Oružanih snaga BiH (OS BiH) koja će se održati 2019. godine.

Ukoliko se postigne dogovor, ova aktivnost biće veoma slična prethodnim vježbama koje su provedene širom BiH i regije u sklopu Programa državnog partnerstva (State Partnership Program) u Srbiji, Crnoj Gori, Makedoniji, Hrvatskoj i Sloveniji.

Nijedna aktivnost u sklopu ove vježbe neće uključivati upotrebu osiromašenog uranijuma niti borbene municije. Tokom vježbi ove vrste koristi se municija namijenjena za obuku koja nije štetna za okolinu.

Kao i uvijek kada su ovakve vježbe u pitanju, usko sarađujemo s relevantnim institucijama kako bismo definisali detalje aktivnosti, što uključuje i ovosedmične sastanke između oficira iz Ureda za saradnju u oblasti odbrane Ambasade SAD, Nacionalne garde Maryland i njihovih kolega iz BiH.

Ova aktivnost dio je dugogodišnje saradnje između Sjedinjenih Država i Bosne i Hercegovine koja uključuje partnerstvo Nacionalne garde Maryland i Oružanih snaga BiH koje je bilo izuzetno korisno i za BiH i za SAD tokom svih 16 godina postojanja", navodi se u saopćenju Ambasade SAD-a u BiH.

Vijest o navodnim planovima NATO-a da u BiH održi vojnu vježbu u kojoj će koristiti municiju sa osiromašenim uranijem pojavila se 20.02 na portalu Dnevnik, piše platforma za provjeru činjenica Raskrinkavanje.ba.

U lažnoj vijesti naveden je i paragraf u kojem se navodi da je korištenje sporne municije dogovoreno između NATO saveza i Ministarstva odbrane BiH:

"Prema dogovoru Ministarstva obrane i američkih snaga u BiH, na banjalučkom poligonu Manjača trebala bi biti organizirana NATO-ova vježba – avionska eskradila navodno bi trebala ispaljivati osiromašeni uranij, a u tu svrhu, stanovništvo je potrebno medijski pripremiti kako ne bi sabotirali vježbu."

Lažnu vijest je prema evidenciji raskrinkavanje.ba krajem februara 2018.prenijelo više domaćih portala. Iako je portal Dnevnik u izvornoj lažnoj vijesti tvrdio da za svoju tvrdnju posjetuje dokumente koji je dokazuju, takvi dokumenti do danas nisu objavljeni, dok lažnu vijest više nije moguće pronaći.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG