Linkovi

Vlada FBiH formirala cijene za vjenčani list, izvode iz matičnih knjiga, uvjerenje od državljanstvu u 2018.


Sjednica Vlade Federacije BiH 21. marta 2018.
Sjednica Vlade Federacije BiH 21. marta 2018.

Građani će u 2018. godini plaćati izvode iz matičnih knjiga, vjenčani list i uvjerenje o državljanstvu

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine na današnjoj sjednici donijela je odluku prema kojoj će ubuduće građani plaćati izvode iz matičnih knjiga, vjenčani list i uvjerenje o državljanstvu.

Za vjenčani list bit će potrebno izdvojiti 1,72 maraka, a 0,392 maraka koštat će izvod iz matične knjige rođenih, umrlih, vjenčanih, te uvjerenje o državljanstvu.

Ova odluka je uslijedila kod utvrđivanja cijene od oko 86 maraka za jedan primjerak matične knjige, te za izvode i uvjerenja.

Sa druge strane, funkcioneri federalnog nivoa vlasti i danas imaju pravo takozvani bijeli hljeb, odnosno platu u određenom periodu nakon isteka mandata. Zakon koji to predviđa je u proceduri nekoliko godina.

Lejla Deronja Suljić, CCI: Federalni parlamentarci nikako da ukinu 'bijeli hljeb' i druge privilegije
please wait

No media source currently available

0:00 0:00:50 0:00

*Ispravka, 22. mart 2018. godine: Radi se formiranju cijena koje Vlada FBiH radi na godišnjem nivou. Cijene navedene u tekstu se odnose na cijenu koju plaćaju lokalne institucije, a koje potom određuju visinu novčanog iznosa za građane.

*Integralno saopštenje Vlade FBiH: Federalna vlada utvrdila je cijene matičnih knjiga, izvoda iz matičnih knjiga, uvjerenja o državljanstvu i vjenčanog lista, koji se vode i izdaju u skladu sa Zakonom o matičnim knjigama.

Cijena od 86,2875 KM odnosi se za jedan primjerak matične knjige, izvoda, uvjerenja i vjenčanog lista na bosanskom, srpskom ili hrvatskom jeziku za matičnu knjigu rođenih, matičnu knjigu državljana sa obrascima broj 2 i 2B, za matičnu knjigu državljana sa Obrascem broj 2A, matičnu knjigu vjenčanih i za matičnu knjigu umrlih.

Iznos od 0,392 KM bit će naplaćivan za izvod iz matične knjige rođenih, izvod iz matične knjige vjenčanih, izvod iz matične knjige umrlih, i matične knjige rođenih, vjenčanih i umrlih namijenjenim za inozemstvo, te uvjerenja o državljanstvu.

Vjenčani list će biti naplaćivan 1,72 KM.

Matične knjige, izvode, uvjerenja o državljanstvu i vjenčane listove za potrebe općina i gradova štampa JP Novinsko-izdavačka organizacija „Službeni list BiH“, Sarajevo, koje Federalnom ministarstvu unutrašnjih poslova isporučuje matične knjige, izvode, uvjerenja o državljanstvu i vjenčane listove po utvrđenim cijenama na osnovu kojih se u budžetu FBiH osiguravaju sredstva za potrebe štampanja i nabavke ovih dokumenata, a jedinice lokalne samouprave refundiraju te troškove Federalnom ministarstvu unutrašnjih poslova.

Raniji naslov: Građani u 2018. plaćaju vjenčani list, izvode iz matičnih knjiga, uvjerenje od državljanstvu​

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG