Linkovi

RSE: U Skupštini Kosova usvojena demarkacija uz suzavce i hapšenja


Suzavac u Skupštini Kosva, 21. mart 2018.
Suzavac u Skupštini Kosva, 21. mart 2018.

Skupština Kosova konačno je usvojila u srijedu Sporazum o demarkaciji granice Kosova i Crne Gore, nakon četiri pokušaja poslanika Samoopredjeljenja da spriječe usvajanje Sporazuma, bacanjem suzavca. Za Sporazum je glasalo 80 poslanika, a 11 je bilo protiv.

Predsjednik Kosova Hašim Tači kaže da je djelovanje Skupštine Kosova garantuje i ojačava evroatlantsku budućnost Kosova i otvara put mnogim važnim procesima.

"Postignuti konsenzus u Skupštini Kosova treba da služi kao dugoročna platforma za saradnju između partija, naročito kada su u pitanju državni interesi. Upravo je i dijalog o normalizaciji odnosa Kosova i Srbije pitanje od državnog interesa, oko kojeg trebamo da budemo ujedinjeni", rekao je Tači.

Američki ambasador na Kosovu Greg Delavi rekao je da je ovo izvanredna vijest i zahvalio se poslanicima koji su podržati Sporazum.

"Danas je okončana duga politička zima i od danas počinje proljeće slobodnog kretanja za sve građane", rekao je predsjednik Skupštine Kadri Veselji nakon ratifikacije Sporazuma.

Ministarka evropskih integracija Durata Hodža rekla je da je Kosovo ratifikacijom demarkacije ispunilo glavni uslov i da će sada predati izvještaj o tom pitanju Evropskoj uniji.

Hodža je istakla da bi Kosovo trebalo da dobije viznu liberalizaciju u toku ove godine.

Predsjednik pokreta Samoopredjeljenje Aljbin Kurti naveo je da se 80 poslanika Skupštine Kosova pridružilo prevari predsjednika Kosova Hašima Tačija, koji je inače jedan od potpisnika Sporazuma 2015. i procesu komisije Murata Mehe. Kurti je kazao da je većina poslanika ovog pokreta privedeno ili nepravedno izbačeno sa sjednice.

Epilog prekida i bacanja suzavaca je da je pet poslanika Samoopredjeljenja uhapšeno nakon trećeg bacanja suzavca, a još dvojica nakon četvrtog.

Poslije četiri bacanja suzavca i četiri prekida sjednice, poslanici Samoopredjeljenja koji nisu uhapšeni napustili su skupštinsku salu na zahtjev obezbjeđenja. Tokom glasanja u sali je bio samo jedan od poslanika Samoopredjeljenja, Glauk Konjfuca.

Policija Kosova je prethodno potvrdila da je poslanike privela na osnovu naloga tužilaštva, a ne neke druge institucije, iako su oni koji su privedeni tvrdili da ih hapse po naredbi predsjednika Skupštine Kadrija Veseljija.

Takođe, policija je saopštila još da je trojicu poslanika Samoopredjeljenja privela dodatno, jer su bacali kamenje u pravcu Skupštine.

Ranije je predsjednik Kosova Hašim Tači na Fejsbuku ocijenio da je nasilje u Skupštini nedopustivo i da je to loša slika Kosova za svijet.

"Pozivam sve poslanike da nastave rad, bez obzira na rizične taktike protivnika liberalizacije viza. Demarkacija treba da prođe danas. Nemojte da dopustite da vas iko izaziva, naročito oni koji žele da Kosovo drže daleko od evropskih vrijednosti i izolovanim", napisao je Tači na Fejsbuku.

Ambasador Sjedinjenih Država Greg Delavi nekoliko puta u srijedu je poručivao iz kosovske Skupštine da je danas dan kada treba da se izglasa demarkacija.

Cijelu situaciju ocijenio je razočaravajućom, jer se, kako je naveo, "ljudi koji više nemaju nikakvih ideja vraćaju političkom nasilju radi političkih ciljeva". Na Tviteru je poručio kako "nasilju kao političkom oružju nema mjesta na Kosovu, te pozvao premijera na nastavak sjednice i okončanje glasanja danas.

I specijalna predstavnica EU na Kosovu Natalija Apostolova je tokom dana pozvala sve poslanike da 'pobjede' neprihvatljive postupke koji su protiv demokratskog društva i budućnosti kosovskog naroda.

"Poslanici, glasajte za budućnost, ne za prošlost", napisala je na Tviteru, navodeći da je užasnuta zbog suzavca u Skupštini i zbog toga što se poslanici jedne skupštine u Evropi koriste opasnim taktikama koje Kosovo unazađaju.

Ratifikacija ovog sporazuma jedan je od posljednjih uslova EU za ukidanje viznog režima.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG