Linkovi

Nova Vlada Kantona Sarajevo za 15 dana. Promijenjen će biti jedino premijer Kantona, kažu u SDA.


Zgrada Kantona Sarajevo
Zgrada Kantona Sarajevo

Nova Vlada Kantona Sarajevo bit će imenovana u naredne dvije sedmice, nakon što je u ponedjeljak Skupština Kantona Sarajevo izglasala nepovjerenje premijeru Kantona Elmedinu Konakoviću i ministrima u Vladi.

Klub Stranke demokratske akcije (SDA) će predat prijedlog za novog premijera, a kako kaže šef Kluba SDA u Skupštini Mirza Čelik, sve će ostati isto osim premijera, te predlažu Adema Zolja, prenosi Federalna novinska agencija.

Čelik je pojasnio da procedura nalaže da Zolja imenuje predsjedavajuća Skupštine Kantona Sarajevo Ana Babić i imenovanje proslijedi Komisiji za izbor i imenovanje.

Zolj trenutno obavlja funkciju izvršnog direktora Sektora za opće, kadrovske i pravne poslove u Autocestama Federacije BiH. Dugi niz godina, Zolje je obnašao funkciju direktora Direkcije za puteve u Kantonu Sarajevu.

Do sjednice na kojoj se glasalo o nepovjerenju Vladi Kantona Sarajevo dolazi nakon što je Konaković, premijer Kantona Sarajevo, odlučio napustiti Stranku demokratske akcije (SDA).

Kao odgovor na taj Konakovićev potez, u SDA su odlučili da pokrenu smjenu za Konakovića i svih ministara u Vladi Kantona Sarajevo.

Konaković je nedavno osnovao novu stranku naziva Narod i pravda.

Mirza Čelik, zastupnik SDA u Skupštini, kazao je na sjednici da je Konaković izgubio povjerenje stranke i parlamentarne većine nakon što je donio odluku da istupi iz SDA.

Za smjenu premijera Kantona Sarajevo Elmedina Konakovića i ministara u Vladi glasalo je 20 zastupnika, 11 sudržanih i tri protiv.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG