Linkovi

Ambasada SAD: Ne podržavati dolazak 'Noćnih vukova' u BiH


Lideru 'Noćnih vukova' Aleksandru Zaldostanovu zabranjen je ulazak u BiH
Lideru 'Noćnih vukova' Aleksandru Zaldostanovu zabranjen je ulazak u BiH

Ruski "Noćni vukovi" nalaze se na turneji po Balkanu, a kako je ranije najavljeno, ove sedmice su u Bosni i Hercegovini.

Ruski "Noćni vukovi" nalaze se na turneji po Balkanu, a kako je ranije najavljeno, ove sedmice su u Bosni i Hercegovini.

"Važno je da lokalne vlasti i nadležne institucije u BiH rade na rješavanju tog pitanja. I dalje apelujemo na organe vlasti u BiH da ozbiljno shvate sve moguće sigurnosne prijetnje. Ministarstvo finansija SAD prvi put je uvelo sankcije za Noćne vukove i određeni broj njihovih članova u decembru 2014. godine jer su snosili odgovornost ili bili saučesnici u djelovanju ili aktivnostima koje su predstavljale prijetnju miru, sigurnosti, stabilnosti, suverenitetu i teritorijalnom integritetu Ukrajine", navedeno je iz Uredu za odnose s javnošću Ambasade SAD-a u Sarajevu.

Državni ministar sigurnosti Dragan Mektić označio je ovu grupu ranije kao sigurnosnu prijetnju, pa je dvojici iz ove grupe zabranjen ulazak u BiH , ali ne i cijeloj grupi.

Procjena da ta grupa "predstavlja opasnost po sigurnost", ne stoji u Srbiji i Republici Srpskoj, kroz čije bi gradove od ponedeljka 19. marta trebalo da prođe bajkerska turneja Vukova, nazvana "Ruski Balkan".

"Plan je da u Banjaluci budemo 21. marta. Posetićemo nekoliko pravoslavnih crkava i spomenik Caru Nikolaju II, a u Beogradu planiramo pres konferenciju 27. marta u Ruskom domu", potvrđeno je za RSE iz organizacionog komiteta "Noćnih vukova".

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG