Linkovi

Brisel: Pendeš i Crnadak ponovili da BiH nastoji ispuniti zadatke za aktivaciju Akcionog plana za članstvo u NATO


Ministrica Pendeš i ministar Crnadak na sastanku Sjevernoatlantskog vijeća (NAC) u Briselu. (Fotografija preuzeta sa stranice Ministarstva odbrane BiH)
Ministrica Pendeš i ministar Crnadak na sastanku Sjevernoatlantskog vijeća (NAC) u Briselu. (Fotografija preuzeta sa stranice Ministarstva odbrane BiH)

Ministrica odbrane BiH Marina Pendeš i ministar vanjskih poslova Igor Crnadak danas su se u Briselu susreli sa ambasadorima članica NATO, kao i sa zamjenicom generalnog sekretara Saveza, Rose Gottemoler.

Cilj bh. delegacije je bio da predstavnike vojnog saveza upozna sa tokom ispunjavanja preduslova za Akcioni plan za NATO članstvo, kao i sa ukupnim refomama u zemlji.

Bez obzira što BiH još uvijek nije ispunila sve preduslove za prijem u MAP, Akcioni plan za članstvo, a prije svih to je knjiženje perspektivne vojne imovine, dvoje ministara su u Briselu ponovili spremnost da se i taj posao okonča i tako započne konkretan put ka punopravnom članstvu u Alijansi.

Domaćine su podsjetili da je usvojen i Pregled odbrane, uz njega i Plan razvoja i modernizacije bh. oružanih snaga. Zemlja uspješno radi na uništavanju viškova naoružanja i municije, učestvuje u međunarodnim mirovnim misijama i vojnim vježbama.

Domaćinima je i ovaj put ponovljeno kako preostale obaveze iz Talina stoje visoko na agendi, a da bi svakako snažan podstrek bilo njihovo prebacivanje u godišnje planove saradnje koji su dio MAP-a.

Drugim riječima, NATO je zamoljen da ublaži kriterije za početak Akcionog plana za članstvo za BiH, dok bi se preostali preduvjeti ispunjavali
paralelno sa obavezama koje taj proces, kao predvorje punopravnog NATO članstva, nosi sa sobom.

Ambasadori, kao i zamjenica generalnog sekretara Saveza, podržali su domaće napore i želju za bržim pristupanjem, ali nisu davali nikakva obećanja.

Uslovi iz Talina ostaju nepromijenjeni, tako da ima malo nade da će se stav NATO promijeniti do aprila ove godine, kada je zakazan skup ministara vanjskih poslova, ili do NATO samita, planiranog za juli ove godine u Briselu.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG