Linkovi

Sud BiH odlučio: Bakir Izetbegović neće svjedočiti na suđenju Radončiću


Bakir Izetbegovića, člana Predsjedništva BiH, kao svjedoka je predlagalo Tužilaštvo BiH.

Na suđenju Fahrudinu Radončiću i troje ostalih zbog ometanja rada pravosuđa, Sudsko vijeće je odbilo prijedlog Državnog tužilaštva da se u svojstvu svjedoka sasluša član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović.

Državno tužilaštvo je Izetbegovićevo saslušanje predlagalo na okolnosti imenovanja Nermane Hadžijahić na mjesto ambasadorice u Sloveniji, ali je prijedlog nakon razmatranja odbijen, izvještava BIRN BiH.

“Smatramo da to ne bi doprinijelo razrješavanju bitnih činjenica i samo bi odugovlačilo postupak”, rekla je predsjedavajuća Vijeća Hasija Mašović.

Optužnica tereti Radončića da je naredio izvršenje pritiska na Azru Sarić da lažno svjedoči u postupku protiv Nasera Kelmendija na Kosovu, dok su izvršioci bili Šahman i Dautbašić.

Na teret je Radončiću stavljeno i da je nastojao od Zijada Hadžijahića, uposlenika Ambasade Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u BiH, saznati da li je u vezi s pritiskom na svjedokinju Sarić otvorena istraga i, ako jeste, da pokuša uticati da se zatvori.

Zauzvrat je Hadžijahiću, prema navodima Tužilaštva, obećano imenovanje njegove supruge na mjesto ambasadora u Sloveniji ili nekoj zapadnoevropskoj zemlji.

Hadžijahić više nije uposlenik Amasadade SAD-a u BiH.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG