Linkovi

Sud BiH odlučio: Bakir Izetbegović neće svjedočiti na suđenju Radončiću


Bakir Izetbegovića, člana Predsjedništva BiH, kao svjedoka je predlagalo Tužilaštvo BiH.
Bakir Izetbegovića, člana Predsjedništva BiH, kao svjedoka je predlagalo Tužilaštvo BiH.

Na suđenju Fahrudinu Radončiću i troje ostalih zbog ometanja rada pravosuđa, Sudsko vijeće je odbilo prijedlog Državnog tužilaštva da se u svojstvu svjedoka sasluša član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović.

Državno tužilaštvo je Izetbegovićevo saslušanje predlagalo na okolnosti imenovanja Nermane Hadžijahić na mjesto ambasadorice u Sloveniji, ali je prijedlog nakon razmatranja odbijen, izvještava BIRN BiH.

“Smatramo da to ne bi doprinijelo razrješavanju bitnih činjenica i samo bi odugovlačilo postupak”, rekla je predsjedavajuća Vijeća Hasija Mašović.

Optužnica tereti Radončića da je naredio izvršenje pritiska na Azru Sarić da lažno svjedoči u postupku protiv Nasera Kelmendija na Kosovu, dok su izvršioci bili Šahman i Dautbašić.

Na teret je Radončiću stavljeno i da je nastojao od Zijada Hadžijahića, uposlenika Ambasade Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u BiH, saznati da li je u vezi s pritiskom na svjedokinju Sarić otvorena istraga i, ako jeste, da pokuša uticati da se zatvori.

Zauzvrat je Hadžijahiću, prema navodima Tužilaštva, obećano imenovanje njegove supruge na mjesto ambasadora u Sloveniji ili nekoj zapadnoevropskoj zemlji.

Hadžijahić više nije uposlenik Amasadade SAD-a u BiH.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG