Linkovi

Koalicija Pod lupom predstavila analizu masovnih izbornih zloupotreba. Stranački birački odbori kao jedan od vodećih problema.


Danijel Stjepanović i Jelena Tanasković Mićanović predstavili analizu Koalicije pod lupom o izbornim nepravilnostima u periodu o 2006. - 2016.
Danijel Stjepanović i Jelena Tanasković Mićanović predstavili analizu Koalicije pod lupom o izbornim nepravilnostima u periodu o 2006. - 2016.

U izbornoj godini Koalicija Pod lupom predstavila je danas analizu izbornih nepravilnosti u periodu od 2006. do 2016. godine i dala preporuke kako bi se spriječile masovne zloupotrebe.

Jedan slučaj izborne prevare pred Sudom Bosne i Hercegovine okončan je uslovnom kaznom od deset mjeseci zatvora.

Muškarac koji je učestvovao u izbornoj prevari 2010. godine priznao je krivicu da je varao građane Goražda. Uzimao je lične podatke građana radi prijave da glasaju iz Srbije i Crne Gore, što je kandidatu za kojeg je to rađeno bilo dovoljno da bude izabran u kantonalnu skupštinu.

Koalicija Pod lupom je zatražila podatke od svih tužilaštava u zemlji koji se tiču počinjenja krivičnih djela u vezi sa izborima. Nakon što su od većine tužilaštava dobili podatke, primjećena je brojka od 150 predmeta.

Danijel Stjepanović, koji je učestvovao u ovom istraživanju, kaže da je u mnogim slučajevima odlučeno da ne sprovodi istraga. Govoreći o kaznama, on kaže da raspolažu podacima o tri izrečene presude i da se radi o uslovnim i novčanim kaznama.

Brojne raspostranjene prevare i nepravilnosti

Predmeti u tužilaštvima i sudovima su samo jedan vid izbornih zloupotreba i nepravilnosti u periodu od 2006. do 2016. godine.

Ono na što je naišla Koalicija Pod lupom prilikom traženja podataka jeste da od ukupno 143 izborne komisije čak 90 posto nije dostavilo podatke o primjedbama i prigovorima na izborni proces niti je imalo tražene podatke, što je alarmantna činjenica.

Ipak, na osnovu dostavljenih odgovora kreirali su sliku nepravilnosti. Od više od 1.000 prigovora na izborni proces, daleko najviše se odnosilo na izborni dan, ali i na proces imenovanja članova biračkih odbora.

Prigovori koji se tiču biračkih odbora potvrđuju stav Koalicije Pod lupom da je riječ o jednom od najvećih problema i da su potrebne hitne izmjene. Podsjećaju da su u članovi biračkim odborima svi stranački ljudi.

Jedna od preporuka Koalicije Pod lupom ide u pravcu da je potrebno propisati da predsjednik biračkog odbora bude nezavisna osoba i da ga imenuje lokalna izborna komisija.

Također predlažu da se omogući nestranačkim posmatračima i kandidatima na listama da podnose prigovore.

Zloupotrebe na biračkim mjestima

Analizirajući prigovore na dan izbora, Koalicija Pod lupom primjećuje da je, riječ o tome da posmatrači političkih stranaka otvoreno pozivaju da se glasa određenu političku partiju, naknadno ubacivanje glasačkih listića, neomogućavanje prisustva na biračkom mjestu posmatračima političkih stranaka tokom prebrojavanja listića i slično.

Jedna od preporuka se odnosi i na to da se na svakom biračkom mjestu uvedu skeneri za glasačke listiće i brojanje glasova, kao i da se može pružiti elektronska identifikacija birača.

Pozdravljaju izmjene Izbornog zakonakoji je u proceduri, a odnose se na uvođenje novih tehnologija u izborni proces kako bi se spriječile rasprostranjene prevare.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG