Linkovi

Preminuo britanski fizičar Stephen Hawking


Stephen Hawking
Stephen Hawking

Svjetski mediji javili su da je poznati britanski fizičar Stephen Hawking preminuo u srijedu ujutro u svom domu u Cambridgeu. Imao je 76 godina.

"Duboko smo žalosni jer je naš voljeni otac umro. Bio je veliki naučnik i izuzetan čovjek čiji će rad i nasljedstvo živjeti godinama", navodi se u obavijesti njegove djece.

Poznat je po doprinosima na poljima kosmologije i kvantne gravitacije, a svoj naučni rad posvetio je u polju istraživanja crnih rupa te djelima u kojima iznosi svoje teorije o svemiru.

Stephen Hawking rođen je u Oxfordu 1942. godine, završio je studij fizike na Univerzitetu Oxford, a doktorsku disertaciju iz kozmologije odbranio na Univerzitetu Cambridge.

Od 1974. postao je član Kraljevskog društva iz Londona, jednog od najstarijih naučnih udruženja na svijetu, a potom profesor matematike i fizike na Lucasovoj katedri Univerziteta Cambridge, gdje su nekad predavali velikani poput Isaaca Newtona i Paula Diraca.

Kada je imao 22 godine dijagnosticiran mu je rijetki oblik bolesti motornih neurona, zbog čega mu je predviđano još samo nekoliko godina života.

Bolest ga je vezala za invalidska kolica i uglavnom nije mogao da govori bez sintetizatora glasa.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG