Linkovi

JUNCKER: EU neće ''skrštenih ruku sjediti'' nakon visokih američki taksi na uvoz čelika i alumunija


Predsjednik Evropske komisije Jean Claude Junkcer: Mi nismo naivni slobodni trgovci
Predsjednik Evropske komisije Jean Claude Junkcer: Mi nismo naivni slobodni trgovci

Zaštiti radna mjesta ali i pregovarati sa Washingtonom - čulo se danas u Evrpskom parlamentu tokom priprema za naredni, martovski EU summit, a nakon novih, viših američkih taksi na uvoz čelika i aluminijuma.

Još čvršći stav Evropljani imaju prema Londonu koji do sada nije ponudio niti jedno održivo rješenje razlaza sa Unijom.

Kao i u prvoj svojoj reakciji na tadašnju američku najavu novih visokih taksi na uvoz čelika i aluminijuma, tako je i danas prvi čovjek Evropske komisije odlučan.

"Mi nismo naivni slobodni trgovci, nećemo skrštenih ruku sjediti dok je naša industrija pogođena nepoštenim trgovinskim mjerama koje dovode u pitanje evropska radna mjesta. Zaštit ćemo o naše radnike, zaštiti našu industriju, sve pošujući pravila dogovorena sa Svjetskom trgovinskom organizacijom", kaže predsjednik Evropske komisije Jean Claude Juncker.

Sa druge strane, evropski liberali nisu spremni da uskoče u rovove trgovinskog rata. Umjesto toga, predlažu novi sporazum.

"Nemamo interes da započnemo trgovinski rat, umjesto toga, moramo sa evropske strane da ponudimo trgovinski sporazum", kaže šef grupe liberala Evropskog parlamenta, Guy Verhofstadt.

Posebnu ljutnju Brisela izaziva najava Washingtona da bi Velika Britanija mogla biti izuzeta iz novih mjera, te podsjećaju da se do dolaska London mora tretiranti kao dio EU.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG