Linkovi

TI BiH o odlučivanju sukoba interesa Dragana Čovića: Iluzorno je očekivati od stranačkog kolege da odlučuje nepristrasno


Dragan Čović predaje odgovore na EU Upitnik Jeanu Claude Junckeru
Dragan Čović predaje odgovore na EU Upitnik Jeanu Claude Junckeru

Nakon što je Centar za istraživačko novinarstvo (CIN) objavio priču o tome kako nema komisijskog kvoruma koji bi odlučivao o sukobu interesa Dragana Čovića, oglasio se Transparency International Bosne i Hercegovine (BiH) navodeći da taj slučaj pokazuje sve manjkavosti Zakona o sukobu interesa.

CIN je istražio da bi predsjedavajući Predsjedništva BiH Dragan Čović mogao odgovarati zbog sukoba interesa jer je Hrvatski narodni sabor (HNS), političko nevladino udruženje kojim rukovodi, primalo budžetski novac.

U TI BiH su stava da je iluzorno očekivati Komisije za odlučivanje o sukobu interesa, tijela kojeg sačinjavaju parlamentarci ili stranačke kolege osoba za koje se sumnja da su u sukobu interesa, da nepristrasno donose odluke.

Kvorum u slučaju Čovića, predsjednika Hrvatske demokratske zajednice (HDZ), izostao je i zbog što se na jednoj sjednici nisu pojavili članovi komisije Borjana Krišto i Bariša Čolak, inače funkcioneri HDZ-a.

Zakon o sukobu interesa u institucijama vlasti BiH predviđa da izabrani zvaničnici ne smiju obavljati dužnosti ovlaštenih lica u udruženjima i fondacijama koja se finansiraju iz javnih budžeta u iznosu većem od 10.000 KM, navodi TI BiH.

Dokumenti CIN-a pokazuju da je za organizovanje 25. godišnjice osnivanja Hrvatskog vijeća obrane (HVO) prošle godine HNS dobio ukupno 16.750 KM iz tri kantonalna budžeta.

„TI BiH smatra da slučaj Čovića i HNS-a samo pokazuje da je neophodno čim prije donijeti novi Zakon o sukobu interesa kojim bi se predvidjelo da o sukobu interesa odlučuje nezavisno tijelo koje bi sačinjavali stručnjaci birani putem javnog konkursa”, saopćeno je iz ove organizacije.

TI BiH podsjeća da je u parlamentarnoj proceduri i novi Zakon o sukobu interesa kojim se „proširuje i krug lica na koje bi se odnosio čime bi se predvidio i veći broj situacija koje bi mogle predstavljati sukob interesa”.

„TI BiH poziva parlamentarce da čim prije usvoje novi Zakon o sprečavanju sukoba interesa”, zaključuju u toj nevladinoj organizaciji.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG