Linkovi

Vodostaj Une u Bihaću u porastu, poplavilo desetak objekata. Više od 100 objekata poplavilo u Prijedoru.


Prijedor: Vodostaj Sane jutros je u stagnaciji
Prijedor: Vodostaj Sane jutros je u stagnaciji

Vodostaji rijeka i rječica u stalnom su porastu u Unsko-sanskom kantonu. Razlog su velike količine snijega koji se topih uslijed toplijeg vremena ovih dana.

Iz Federalne uprave civilne zaštite kažu da se u narednim danima očekuje povećanja vodostaja rijeka u tom kantonu jer su, uz topljenje snijega, najavljene i padavine.

Vodostaj Une u Bihaću za oko 17 cm je viši jutros u 7 sati u odnosu mjerenje u isto vrijeme u ponedjeljak. Desetak objekata je Una poplavila u mjestima Kulen Vakuf i Pokoj. Na više mjesta je zbog izlijevanja Une došlo do blokade u saobraćaju.

Una i Sana su se izlile i Bosanskoj Krupi i Sanskom Mostu. Vodostaj Sane danas je viši za oko 24 cm. Poljoprivredno zemljište i okućnice su poplavljene u šest naselja u Sanskom Mostu.

Una je Bosanskoj Krupi poplavila nekoliko stambenih objekata u tri mjesne zajednice, a rijeka Krušćica.

Vodostaj rijeke Save u Posavskom kantonu je duž cijelog toka u stalnom porastu. Rijeka Spreča je u Tuzlanskom kantonu poplavila zemljište na dvije lokacije, u Općini Gračanica i Doboj Istoku.

Izvještaji kažu da vodostaj Sane u Prijedoru jutros stagnira u odnosu na jučerašnji dan kada je bio u stalnom porastu.

„Postojeći nivo vodostaja rijeke Sane uzrokovao je zaplavljivanje oko 100 stambenih objekata u naselju Tukovi i Raškovac, Brezičani i Gomjenica”, navode iz Odsjeka civilne zaštite.

Veliki dio poljoprivrednih površina je poplavljen u tri mjesne zajednice u Prijedoru.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG