Linkovi

Građani BiH u Makedoniju mogu putovati sa ličnom kartom. Razgovarano i o direktnoj avio liniji Sarajevo - Skoplje.


Doček predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Denisa Zvizdića u Skoplju
Doček predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Denisa Zvizdića u Skoplju

Građani Bosne i Hercegovine (BiH) moći će ubuduće u Makedoniju putovati samo sa ličnom kartom i obratno.

Rezultat je to Sporazuma o uvjetima putovanja državljana dviju država kojeg su danas u Skpolju potpisali ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak i ministar unutrašnjih poslova Makedonije Nikola Dimitro.

Delegacija BiH, koju predvodi predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić, u zvaničnoj je posjeti Makedoniji.

Iz Vijeća ministara BiH je saopćeno da su Zvizdić i makedonski premijer Zoran Zaev razgovarali o unaprijeđenju odnosa između Makedonije i BiH.

Govora je i bilo o saradnji u metalskoj, drvnoj, prehrambenoj i tekstilnoj industriji, kao i o uspostavi direktne avio linije Sarajevo – Skoplje.

„Predsjedavajući Zvizdić je pozdravio najavu premijera Zaeva da će od naredne školske godine u Makedoniji biti uvedena redovna nastava na bosanskom jeziku za djecu iz bošnjačke zajednice”, navodi se u saopštenju Vijeća ministara BiH.

Bh. i makedonska delegacija učestvovali su današnjem Maršu života u čast i znak sjećanja na Jevreje deportirane iz Makedonije tokom Drugog svjetskog rata.

Denis Zvizdić i Zoran Zaev na Maršu života u čast i znak sjećanja na Jevreje deportirane iz Makedonije tokom Drugog svjetskog rata.
Denis Zvizdić i Zoran Zaev na Maršu života u čast i znak sjećanja na Jevreje deportirane iz Makedonije tokom Drugog svjetskog rata.

Zvizdić, Zaev i premijer Bugarske Boyko Borisov položili su cvijeće na spomenik „7144 makedonska Jevreja” u Skoplju.

11. marta 2018. godine je obilježena 75. godišnjica deportacije Jevreja iz Makedonije u logor smrti Treblinka u Poljskoj.

Ukupno 7.144 Jevreja iz Skoplja, Bitolja i Štipa, odnosno oko 98 posto jevrejskog stanovništva u Makedoniji, u to vrijeme bili su poslani na put s kojeg se nikad nisu vratili.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG