Linkovi

Prva TV reporterka sa hidžabom: "U islamu nas uče da je to stvar osobnog izbora"


Istraživački centar Pew procjenjuje da u Sjedinjenim državama živi 3 I po miliona muslimana, što je broj koji će rasti kako oni budu prerastali u drugu najveću vjersku grupu u zemlji do 2040 godine. Ali za jednu televizijsku reporterku u srcu Amerike, to su samo statistike u pozadini njenog svakodnevnog zadatka da obavi zadatke do zadatog roka, u trenucima dok gradi novu I istorijsku stazu naprijed, predstavljajući svoju vjeru.

6 sati je navečer u gradovima saveznih država Illinois I Iowe. I dok lokalna publika gleda najnoviju vremensku prognozu I vijesti na stanici WHBF TV, ispred kamere je jedno novo lice.

Volim način na koji možete izraditi priču na televizijskim vijestima. Možete je izraditi riječima samih protagonista, kaže Tahera Rahman.

Ovo je njen prvi posao ispred kamere, I njena pojava je prepoznatljiva na jedinstven način.

Za mene je to bilo nešto uobičajeno, jer sam samo išla stazom moje majke, kaže ona.

I ta staza ju je dovela do stanice WHBF TV gdje je Rahmanova sada jedina I prva stalna televizijska reporterka koja nosi hidžab.

Mislim da sam kada sam odrasla učinila svjesniji napor da se više povežem sa svojim nasljeđem. Imam puno članova obitelji koji ne pokrivaju glavu, ali moja mama nosi hidžab, kao I nekoliko tetki. Uče nas da je u islamu to stvar osobnog izbora.

Taherini roditelji su iz Indije I Pakistana. Ona je rođena u blizini Čikaga. Ali posao na TV stanici nije vezan za njeno nasljeđe ili vjeru, već, kako kaže njen šef, za njen talenat.

Tahera je to zaslužila, kaže urednik vijesti Mike Mickle, koji nikada nije ni pomišljao da od nje zatraži da skine hidžab.

Shvatamo da je ona prva u tome. Ali I da je 30-ta ili 300-ta ili 3000-ta, ne bi bilo ništa drugačije. Mi smo to uradili jer Tahera zaslužuje ovu šansu, kaže Mike Mickle.

Taherin debitantski nastup je bio iznenađenje za malu, ali rastuću, lokalnu muslimansku zajednicu.

To me zapravo šokiralo, kaže Mohamad El Zain koji dolazi u jednu od dvije džamije u tom dijelu, i šansu koju je dobila Rahmanova, smatra ključnim trenutkom za sve muslimane u Americi.

To je osnaženje za našu djecu kada vide nekoga pokrivene glave bilo gdje, jer se naša djeca bore s tim kada idu u školu , zato zamislite tu ženu koja je pred kamerama, pred tv publikom.

A biti pred publikom nije uvijek lako.

U nekoliko posljednjih dana sam primila 2 ili 3 emaila u kojima kažu kako je moja vjera - vjera đavola I da bih trebala razmisliti.

Mike Mickle ipak naglašava da pozitivni komentari po broju prevazilaze negativne, I da je jedini stvarni pritisak u ovom trenutku suočavanje sa velikim medijskim interesom za Rahmanovu.

To omogućava Taheri da svoje putovanje dijeli sa drugima, I mi želimo da to ona radi, ali u isto vrijeme ona ima vremenske rokove koje mora ispuniti, kaze urednik vijesti.

Vjerujem da je ovo veliki trenutak, ali u isto vrijeme, ništa se nije promijenilo. Činjenica da ste došli tamo gdje želite biti ne znači da išta manje radite, kaže Tahera.

Ona se nada da će se njen rad isplatiti, ne samo da uznapreduje u svijetu televizijskih vijesti, nego i da oni koji se odluče ići njenim putem dobiju slične šanse za poslove širom zemlje.

XS
SM
MD
LG