Linkovi

Sudija Branko Perić odbio prihvatiti sporazum za planiranje odlaska u Siriju


Arhiv - Branko Perić, sudija Suda Bosne i Hercegovine, tokom gostovanja na Face televiziji
Arhiv - Branko Perić, sudija Suda Bosne i Hercegovine, tokom gostovanja na Face televiziji

Sud BiH nije prihvatio sporazum o priznanju krivnje koji je Amir Haskić postigao s Tužilaštvom BiH po optužnici koja ga tereti da je planirao pridružiti se oružanim sukobima u Siriji.

Sudija Branko Perić kazao je da ne može prihvatiti sporazum zbog interesa optuženog i pravde jer dokazi ukazuju na to da je dobrovoljno odustao od odlaska u Siriju, zbog čega bi mogli doći do oslobađajuće presude, prenosi BIRN BiH.

“Ne želim da prihvatim sporazum za koji nisam siguran da je u skladu sa zakonom”, rekao je Perić.

S obzirom da nije prihvaćen sporazum, Haskiću koji će uz mjere zabrane biti pušten iz pritvora, u narednom periodu počet će suđenje za pokušaj pridruživanja stranoj vojnoj ili policijskoj formaciji.

“Shvatio sam da je to jedna skupina koja je nevjernička. Nije ono što ja tražim. Iz sjene upravljaju da bi nekog natjerali da ubija”, izjavio je Haskić na pitanje zašto nije otišao u Siriju.

Haskić je dodao da je istraživao i učio o vjeri te da je vidio da ratovanje nije ispravno, kao i da je prije ženidbe odustao od odlaska i uništio pasoš.

U optužnici se navodi da je Haskić putem interneta stupio u kontakt s aktivnim pripadnikom Islamske države Iraka i Levanta (ISIL) koji se nalazi u Siriji, te govorio kako je osigurao potrebna sredstva i da će se priključiti ovoj terorističkoj skupini, da će po dolasku u Siriju zapaliti pasoš Bosne i Hercegovine i kao pripadnik terorističke skupine tzv. Islamske države sudjelovati u oružanim sukobima u Siriji.

Prije Perićeve odluke Optužba i Odbrana su se odlučile na potpisivanje sporazuma.

Tužilac Dubravko Čampara kazao je da je Haskić razmjenjivao poruke s bh. državljaninom alias “Imam ul-Haq” koji se nalazi na području Sirije, koji vrbuje ljude iz BiH u namjeri da se pridruže ISIL-u.

“Pasoš je uništio kao motiv da ne želi da ide igdje”, rekao je Čampara navodeći da se optuženi planira baviti stočarstvom.

Haskićev branilac Senad Dupovac kazao je da je u jednom periodu Haskić htio da ide, ali da je promijenio odluku zbog braka.

“Oni su njega od 11. novembra čekali da krenu da ga uhapse. Kada se 26. decembra oženio, shvatili su da neće ići, te su ga 27. decembra lišili slobode”, pojasnio je Dupovac.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG