Linkovi

MLADEN IVANIĆ: EU prvi put prvi ozbiljno učestvuje u eurointegraciji Zapadnog Balkana


Arhiv - Mladen Ivanić, član Predsjedništva BiH
Arhiv - Mladen Ivanić, član Predsjedništva BiH

U Banjaluci se održava međunarodna ministarska konferencija na temu europskih integracija BiH i zemalja regiona.

U okviru konferencije razgovaraće se o ulozi parlamenata u procesu evropskih integracija te će ambasadori zemalja EU prenijeti svoja iskustva na putu pristupanja, a priliku da prenesu svoja iskustva imaće i ministri zaduženi za evropska pitanja zemalja regiona.

Član Predsjedništva BiH, Mladen Ivanić, uoči početka konferencije istakao je kako Evropska unija prvi put ozbiljno učestvuje u eurointegracijama zemalja Zapadnog Balkana te da zbog migrantske krize i Brexita sada radi na svom proširenju.

„Ovaj put zaista imamo šansu i da bi ostvarili svoju šansu mora postojati dobar ambijent u okruženju i regiji i zato su ovi sastanci važni”, kaže Ivanić.

Dodaje i da BiH uskoro očekuje posjetu najviših funkcionera EU poput predsjednika Evropske komisije Jean Claude Junckera, visoke predstavnice EU za spoljnu politiku Frederice Mogherini i komesara EU za proširenje Johannesa Hahna.

„To je pozitivan razvoj političkih prilika na ovom prostoru ali prije svega sve je do nas samih i do toga koliko smo spremni da ispunimo obaveze koje su nam date i koje će nam biti date u vremenu koje slijedi”, kazao je Ivanić.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG