Linkovi

Osuđenik za ratne zločine pobjegao iz BiH prije upućivanja u zatvor


Arhiv - Miroslav Duka i njegov branilac Dejan Bogdanović (Foto: BIRN)
Arhiv - Miroslav Duka i njegov branilac Dejan Bogdanović (Foto: BIRN)

Miroslav Duka nije se odazvao na poziv sudskih organa za izdržavanje dvanaestogodišnje kazne, po pravosnažnoj presudi Suda BiH, kojom je osuđen za ratne zločine u Bileći.

Duka je nedostupan organima gonjenja u BiH, saznaje Balkanska istraživačka mreža Bosne i Hercegovine (BIRN BiH).

Sud BiH je potvrdio da se Duka nalazi u bjekstvu i za njim je raspisana potjernica.

Advokat Miroslava Duke, Dejan Bogdanović, je kazao da mjesecima nije u kontaktu sa svojim branjenikom i da nema nikakvu informaciju.

Kako saznaje BIRN BiH, Duka nije pronađen na adresi prebivališta, sumnja se da je prešao državnu granicu.

“Prema dostupnim informacijama, već duže vrijeme se nije javljao u policijsku stanicu, a o tome nije obavješten Sud”, navodi sagovornik BIRN-a BiH, blizak pravosudnim institucijama.

Apelaciono odjeljenje Suda BiH u avgustu prošle godine potvrdilo je presudu kojom je Goran Vujović osuđen na šest, Miroslav Duka na 12, a Željko Ilić na pet godina zatvora za zločine počinjene u Bileći 1992. godine.

Vuković, Duka i Ilić su proglašeni krivim za mučenja, premlaćivanja i zlostavljanje civila bošnjačke i hrvatske nacionalnosti u Stanici javne bezbjednosti (SJB) i Đačkom domu u Bileći. Jedan od zatočenih je od posljedica premlaćivanja podlegao.

Vujović i Duka osuđeni su da su počinili progon protivpravnim zatvaranjima, nečovječnim postupanjem, deportacijom, ubistvima i mučenjem.

Vujović je osuđen da je zločine počinio kao načelnik Stanice javne bezbjednosti (SJB) Bileća, a Duka kao komandir u SJB-u. Ilić je osuđen kao policajac za progon, fizičkim i psihičkim zlostavljanjem zatočenika.

Prema tvrdnjama Milorada Raševića, Ilićevog branioca, on se već nalazi na izdržavanju kazne.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG