Linkovi

Pravosnažna oslobađajuća presuda za izazivanje mržnje i netrpeljivosti


Sud BiH
Sud BiH

Apelaciono vijeće Državnog suda potvrdilo je presudu kojom su predsjednik Udruženja porodica nestalih Sarajevsko-romanijske regije Milan Mandić i troje uposlenika Elta televizije oslobođeni krivnje za izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti.

Državno tužilaštvo je žalbu uložilo zbog povreda krivičnog postupka i zakona te pogrešno ili nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja, ali je Apelaciono vijeće odbilo žalbu i potvrdilo oslobađajuću presudu, prenosi BIRN BiH.

Sud BiH je prvostepenom presudom 24. maja prošle godine oslobodio Mandića krivnje za izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje, razdora i netereplejivosti zbog izjave iz 2014.

Teretio se da je za vrijeme intervjua na Elta televiziji izazvao mržnju ili netrepeljivost, između ostalog rekavši da su zločini u Srebrenici nad Bošnjacima bili pravdena osveta i „božija pravda“.

Istom presudom su uposlenici Elta televizije Dejan Rakita, Marijana Savić i Mira Kostović, kao i preduzeće Stijena herc, oslobođeni krivnje za pomaganje u izvršenju krivičnog djela.

Obrazloženje prvostepene presude

U obrazloženju prvostepene presude, sutkinja Biljana Ćuković kazala je da Sud BiH nije prepoznao nijedan element iz optužnice, te da je pregledom snimka sporne emisije utvrđeno da Mandić nije počinio krivično djelo koje mu je stavljeno na teret.

“Mandić je svoju izjavu korigovao pri samom kraju, kazavši kako zločinci nemaju vjeru i naciju te da su svi isti, što, po ocjeni Suda, daje drugu dimenziju. Tužilaštvo je u optužnicu ubacilo dio Mandićeve izjave, što predstavlja ‘vađenje iz konteksta’, a to je nedopustivo”, rekla je Ćuković.

Ćuković je dodala da je Sudsko vijeće zaključilo kako Mandić nije negirao zločine počinjene nad Bošnjacima u Srebrenici te da Tužilaštvo BiH nije dokazalo elemente koji predstavljaju obilježje krivičnog djela.

“Sud smatra da Mandić ima pravo tumačiti svoja ubjeđenja, što predstavlja pravo na slobodu izražavanja”, kazala je Ćuković.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG