Linkovi

Optužnica protiv mladića koji je govorio da će spaliti pasoš BiH kada se pridruži Islamskoj državi


Tužilaštvo BiH je optužnicu protiv 23-godišnjeg mladića iz Sarajeva proslijedilo Sudu BiH na potvrđivanje
Tužilaštvo BiH je optužnicu protiv 23-godišnjeg mladića iz Sarajeva proslijedilo Sudu BiH na potvrđivanje

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine (BiH) danas je podiglo optužnicu protiv Amira Haskića, mladića koji je govorio da će spaliti pasoš BiH po dolasku u Siriju i boriti se na strani Islamske države. Ova optužnica dolazi nakon što su se okončali postupci protiv gotovo svih optuženih za ratovanje u Siriji i povezana krivična djela.

Ovaj 23-godišnji mladić iz Sarajeva napravio je plan i osigurao sredstva kako bi se pridružio terorističkoj grupi Islamska država, a u novembru 2017. godine putem interneta i aplikacija za kontakt razgovarao je sa jednim aktivnim pripadnikom Islamske države, saopćeno je zi Tužilaštva BiH

„U komunikaciji je govorio pripadnicima Islamske države kako je osigurao potrebna sredstva i da će se priključiti ovoj terorističkoj grupi, da će po dolasku u Siriju zapaliti pasoš BiH, te kao pripadnik terorističke grupe Islamska država, učestvovati u oružanim sukobima u Siriji”, navodi se u optužnici.

Međutim, policijske i sigurnosne agencije spriječili Haskića u njegovoj namjeri, a on se trenutno nalazi u pritvoru, dok će Tužilaštvo BiH optužnicu proslijedilo na potvrđivanje.

Do sada je pred Državnim pravosuđem procesuirano oko 20 muškaraca koje su se borili u Siriji na strani Islamske države ili su to pokušali, kao i za druga povezana krivična djela.

Raspon dosuđenih kazni kreću rasponu od jedne do sedam godina, na koliko je osuđen Bilal Bosnić zbog poticanja članova selefijske zajednice da se priključe Islamskoj državi.

Masovni odlasci u Siriji se vežu sa 2012. godinom, dok je u posljednje dvije godine trend odlazaka skoro pa zaustavljen, osim sporadičnih pokušaja u odlasku na sirijsko ratište.

Prošle je sedmice je Općinski sud Sarajevu potvrđena optužnica protiv Emina Hodžića, povratnika iz Sirije u čijem automobilu je policija pronašla oružje.

Eminu Hodžiću, povratniku iz Sirije, prijeti nova optužnica
please wait

No media source currently available

0:00 0:00:49 0:00

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG