Linkovi

Padaju vlade kada se sukobe unutar SDA


Predsjednik SDA Bakir Izetbegović
Predsjednik SDA Bakir Izetbegović

Smjena jedne kantonalne vlade, zahtjev za smjenom druge, isključenja iz stranke - epilog je posljednjih sukoba u Stranci demokratske akcije (SDA).

Zahtjev iz SDA za smjenu Vlade Kantona Sarajevo, dolazi nakon što je zbog unutarstranačkih sukoba u SDA smijenjena Vlada Tuzlanskog kantona.

Zahtjev za smjenom Vlade Kantona Sarajevo dolazi zbog toga što je premijer Elmedin Konaković odlučio napustiti SDA.

U ranijem obrazloženju SDA navodi se da se Konaković treba povući sa pozicije premijera Kantona Sarajevo „obzirom da je odlučio napustiti SDA”.

Danas je i zvanično Klub SDA uputio Skupštini Kantona Sarajevo zahtjev za izglasavanje nepovjerenja premijeru Konakoviću i ministrima u Vladi KS. Sutra će biti poznat datum kada će Skupština KS razmatrati ovaj zahtjev.

Elmedin Konaković, premijer Kantona Sarajevo
Elmedin Konaković, premijer Kantona Sarajevo

Proteklog vikenda su unutarstranački sukobi u SDA doveli do smjene Vlade Tuzlanskog kantona. Sve je krenulo nakon što je SDA odlučila da smijeni Mirsada Kukića sa pozicije predsjednika Kantonalnog odbora SDA Tuzla.

Nakon ovog poteza SDA, u subotu je došlo do smjene Vlade Tuzlanskog kantona, a iz SDA tvrde da su smjenu proveli „odmetnuti zastupnici SDA” u Skupštini Tuzlanskog kantona uz pomoć drugih stranaka.

Iste večeri, na diskoteku QM u Banovićima, koja je u vlasništvu Kukića, bačena je bomba, a mediji su javili da je povrijeđena jedna ženska osoba.

Bego Gutić, sada već bivši premijer Tuzlanskog kantona
Bego Gutić, sada već bivši premijer Tuzlanskog kantona

​Dok tuzlanski tužioci nastoje utvrditi identitet osobe koja je bacila bombu i koji su joj motivi, SDA se odlučila za isključenjem iz stranke onih koji su učestvovali u smjeni Vlade Tuzlanskog kantona i premijera Bege Gutića.

Protiv Kukića je razdvojen postupak u odnosu na stranačke kolege Amira Zukića i druge optužene za nezakonita zapošljavanja.

Do razdvajanja postupka je došlo nakon što je Općinski sud u Sarajevu prihvatio takav zahtjev Odbrane zbog Kukićevog zdravstvenog stanja.

Asim Sarajlić, Amir Zukić i Mirsad Kukić, funkcioneri SDA koji su optuženi za nezakonita zapošljavanja
Asim Sarajlić, Amir Zukić i Mirsad Kukić, funkcioneri SDA koji su optuženi za nezakonita zapošljavanja

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG