Linkovi

Trump vjeruje da se Rusija miješala u izbore, demantuje dosluh


Twitter stranica predsjednika Trumpa (arhivski snimak)
Twitter stranica predsjednika Trumpa (arhivski snimak)

Predsjednik Donald Trump je Twitteru napisao kako vjeruje da je Rusija bila nevjerovatno uspješna u remećenju američkog političkog miljea miješanjem u izbore 2016. posebno zbog višemjesečne istrage koja je usijledila.

"Cilj Rusije je bio da neslogu, poremećaj i haos u Sjedinjenim Državama" rekao je Trump u komentaru na Twitteru.

"Potom uz pretrese u kongresnim odborima, istrage i mržnje prema Republikanskoj stranci, oni su uspjeli daleko više nego što su i zamislili. Oni se smiju do suza u Moskvi. Opameti se Ameriko", poručio je predsjednik.

U nizu tweetova tokom nekoliko sati, američki lider je nastavio da napada istragu veza njegove kampanje sa Rusijom.

Trump je takođe bio kritičan prema savjetniku za nacionalnu bezbjednost H.R. McMasteru, koji je u subotu istakao kako postoji "neosporan" dokaz da se Rusija miješala u izbore, dan pošto je specijalni istražitelj Robert Mueller podigao optužnice protiv 13 Rusa i tri ruska entiteta za sprovođenje ilegalne kampanje "informativnog rata" sa ciljem da se poremete predsjednički izbori 2016. i da se pomogne Trumpu da pobijedi.

"Nikada nisam rekao da se Rusija nije miješala u izbore. Rekao sam možda Rusija ili Kina ili neka druga zemlja ili grupa ili 180 kilograma težak genije koji sjedi na krevetu i igra se sa kompjuterom", tweetovao je Trump i zaključio "Ruska 'obmana' je bila pretpostavka da je Trumpova kampanja bila u dosluhu sa Rusijom - što nikada nije bio slučaj".

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG