Linkovi

Goran Sarić oslobođen krivice za genocid u Srebrenici


Goran Sarić izlazi iz Suda BiH nakon oslobađajuće presude, 16. februar 2018.
Goran Sarić izlazi iz Suda BiH nakon oslobađajuće presude, 16. februar 2018.

Sud BiH je oslobodio danas Gorana Sarića optužbe da je učestvovao u genocidu u Srebrenici počinjenom 1995. godine. Ovo je prvostepena presuda na koju je dozvoljeno izjaviti žalbu. Ranije je Sarić u odvojenom postupku pravosnažno oslobođen krivice za zločine na području Sarajeva.

Tužilaštvo BiH nije ponudilo dokaze na osnovu kojih bi se Sudsko vijeće uvjerilo da je Sarić, kao komandant Specijalne brigade policije Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske, znao za namjeru glavnih izvršilaca i zajedno sa drugim jednicama policije i vojske pomogao u počinjenu genocida u Srebrenici.

A što je za posljedicu imalo 40.000 prisilno premještenih stanovnika - Bošnjaka i više od 8000 bošnjačkih dječaka i muškaraca pogubljenih po kratkom postupku, navodi se u optužnici.

Sudsko vijeće je zaključilo da je Ljubomir Borovčanin, kojeg je Haški tribunal osudio na 17 godina zatvora za zločine u Srebrenici, otišao na teren u Srebrenicu kao komandant, a ne kao Sarićev zamjenik, prenosi BIRN BiH.

Prema obrazloženju Sudskog vijeća, prenosi BIRN BiH, nije dokazano da je Sarić znao za genocidnu namjeru i da je izadavao naređenja Borovčaninu.

Suđenje Sariću za genocid u Srebrenici počelo je u prije četiri godine.

Branilac Gorana Sarića: Nije iznenađujuća oslobođajuća presuda za genocid u Srebrenici.
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:03 0:00

Sariću se već jednom sudilo pred Sudom BiH za ratne zločine. Pravosnažno je oslobođen krivice za zločine u Sarajevu 1992. godine.

Sarić je se oslobođen da je u svojstvu načelnika Stanice javne bezbjednosti u srpskoj općini Centar Sarajevo bio odgovaran zatvaranje, prisilnim preseljenja stanovništva i ubistva.

Pravosnažna oslobađajuća presuda izrečena je u novembru 2014. godine, a uslijedila je uslijedila nakon što je u prvostepenom postupku proglašen krivim za te zločine i bio osuđen na 14 godina zatvora.

U infograici Suda BiH možete pogledati statistiku presuda za ratne zločine od 2004. do kraja 2017. godine.

Presude Suda BiH za ratne zločine od 2014. do kraja 2017.
Presude Suda BiH za ratne zločine od 2014. do kraja 2017.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG