Linkovi

DENIS ZVIZDIĆ: BiH odgovore na Upitnik predaje 28. februara


Denis Zvizdić, predsjedavajuci Vijeća ministara BiH
Denis Zvizdić, predsjedavajuci Vijeća ministara BiH

Odgovori na Upitnik Evropske komisije bit će predati krajem ovog mjeseca godine, saopštio je na konferenciji za novinare Denis Zvizdić, predsjedavajući Vijeća ministara BiH. Od kada je BiH dobila Upitnik pa do danas prošlo je više od godinu dana.

Zvizdić kaže da je Vijeće ministara BiH na današnjoj sjednici jednoglasno usvojilo odgovore na Upitnik.

On je rekao da su odgovori na Upitnik spremni i da je preostalo prevođenje na engleski jezik. Zvizdić kaže da će BiH predati Upitnik 28. februara predsjedniku Evropske komisije Jeanu-Claudeu Junckeru, koji će tada posjetiti BiH.

„Upitnik je najkompleksnija faza koju je BiH u ovom trenutku realizirala”, rekao je Zvizdić.

Upitnik, kojeg čine 3.242 pitanja, u decembru 2016. godine Zvizdiću je uručio Evropski komesar za politiku susjedstva i pregovore o proširenju Johannes Hahn.

Upitnik je uslov za pripremu mišljenja Evropske komisije o zahtjevu za članstvo BiH u Evropsku uniju. Pitanja raspoređena kroz poglavlja, između ostalih, odnose se na politiku, ekonomiju, vladavinu prava…

Zvizdić kaže da je na Upitniku radilo više od 1.100 predstavnika svih nivoa vlasti u zemlji. Odgovori na Upitnik napisani su na više od 20.000 stranica i, kako tvrdi, Zvizdić, predstavljaju jedinstven odgovor BiH.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG