Linkovi

Posjeta američkog generala kao potvrda da SAD vodi politiku posvećenosti prema BiH


Ministrica odbrane BiH Marina Pendeš i američki general John Gronski, 13. februar 2018. godine.
Ministrica odbrane BiH Marina Pendeš i američki general John Gronski, 13. februar 2018. godine.

Ministrica odbrane Bosne i Hercegovine (BiH) i njeni zamjenici su razgovarali sa delegacijom Sjedinjenih Američkih Država (SAD) koju je predvodio zamjenik komandanta Komande američkih kopnenih snaga u Evropi za rezervne snage i nacionalnu gardu generalmajor John Gronski.

Funkcioneri Ministarstva odbrane posjetu generala Gronskog ocjenjuju kao još jednu potvrdu da su SAD kroz vođenje politike posvećene BiH.

„Posebno je iskazana zahvalnost SAD za sveukupnu pomoć koju se realizira kroz programe bilateralne saradnje Mil-to-Mil, kroz program Državnog partnerstva sa Marylandom, kroz program školovanja IMET, kao i materijalno-finansijsku pomoć kroz program FMF”, saopćeno je iz Ministarstva odbrane BiH.

Na sastanku je bilo govora koje tiče evropskog puta BiH, kao i izazovima koji su pred institucijama odbrane BiH, o aktivnostima na aktivaciji Akcionog plana za članstvo (MAP) u NATO, ali i o saradnji u narednom periodu.

„Ministrica Pendeš je upoznala generala Gronskog o poduzetim radnjama i naporima vezanim za uknjižbu perspektivne vojne imovine, što je i uslov aktiviranja MAP-a”, saopćeno je iz Ministarstva odbrane.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG