Linkovi

Igor Crnadak na sastanku Koalicije za borbu protiv ISIL-a: Represija nije dovoljna da zaustavi širenje opasnih ideologija


Ministar Igor Crnadak na sastanku Globalne koalcije za borbu protiv ISIL-a
Ministar Igor Crnadak na sastanku Globalne koalcije za borbu protiv ISIL-a

Na Ministarskom sastanku Globalne koalicije za borbu protiv Islamske države u Kuvajtu, ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine (BiH) Igor Crnadak je rekao da je BiH oprijedijeljenja da je bude dio globalne borbe protiv terorizma.

Crnadak je naveo i da će BiH nastaviti da podržava Koaliciju koja se bori protiv Islamske države u Siriji i Iraku. Prije nego će se obratiti ministri, predstavljen je izvještaj o vojnim uspjesima Koalicije.

Crnadak je kazao da borbu protiv terorizma BiH pomaže u skladu sa svojim mogućnostima, dodavši da je do sada za iračku vojsku donirano oko 1.100 tona municije.

U govoru je ministar vanjskih poslova naveo i da represivne metode same ne mogu utjecati na smanjenje opasnih ideologija.

„Već da je uporedo potrebno raditi na smanjenju siromaštva, poboljšanju obrazovanja, kao i kontinuirano raditi na jačanju saradnje u vezi političkih, ekonomskih i bezbjednosnih pitanja, koji su ključni pokazatelji koji govore o spremnosti društva za borbu protiv radikalizma i terorizma”, kazao je ministar Crnadak.

Crnadak je predstavio i dosadašnje aktivnosti BiH na polju sprečavanja odlaska na strana ratišta, strategije za prevenciju i borbu protiv terorizma i onemogućavanja finansiranja terorističkih aktivnosti.

Pored predstavnika iz 68 zemalja, na Ministarskom sastanku učešće su uzeli i predstavnici EU, NATO-a i INTERPOL-a, saopćeno je iz Ministarstva vanjskih poslova.

Sastanak su govorima otvorili Ahmad Al Khaled Al-Sabah, ministar inostranih poslova Kuvajta i Rex Tillerson, državni sekretar Sjedinjenih Američkih Država (SAD).

Rex Tillerson na Ministarskoj konferenciji Globalne koalicije za borbu protiv Islamske države
Rex Tillerson na Ministarskoj konferenciji Globalne koalicije za borbu protiv Islamske države

Tillerson je pozvao međunarodnu koaliciju na borbu protiv Islamske države u Siriji i Iraku do njenog uništenja, dodavši da završetak operacija ne znači da su ekstremisti i zauvijek poraženi.

SAD je osigurao 200 miliona dolara kako bi došlo do stabilizacije područja u Siriji koja su oslobođena od Islamske države, kao i da će raditi na osposobljavanju tamošnjih snaga, rekao je Tillerson.

Američki državni sekretar je kazao i da se ekstremisti sada pokušavaju sakriti u Afganistan, Libiju, Filipine, Zapadnu Afriku i druga područja.

Kada je riječ o planovima NATO-a za to područje, generalni sekretar Jens Stoltenber je kazao da je NATO spreman da obučava snage u Iraku.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG