Linkovi

Međunarodna akcija protiv hakerskog foruma InFraud


U akciji razbijanja hakerskog foruma "Infraud" uhapšeno 36 osoba. Jedna od njih u Beogradu. U akciji učestvuju policije i tužilaštva iz SAD-a, Velike Britanije, Kanade, Australije i drugih država. Navodi se da su osumnjičeni iz Ukrajine, Pakistana, Francuske, Velike Britanije, Srbije, Kosova i Rusije.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije (MUP) potvrdilo je hapšenje Miroslava Kovačevića (32) iz Beograda u sklopu internacionalne akcije na suzbijanju visokotehnološkog kriminala "Shadow Web", u okviru koje je rasturena hakerska grupa koja se godinama bavila falsifikovanjem isprava i prodavanjem sredstava za fasifikovanje.

Pripadnici Odeljenja za borbu protiv visokotehnološkog kriminala uhapsili su Kovačevića zbog sumnji da je u periodu od 2010. do 2017. godine, kao član kriminalnog foruma na internetu "Infraud", pod korisničkim imenom "Goldjungle" reklamirao prodaju, prodavao i davao na upotrebu sredstva za pravljenje lažnih platnih i obrazaca za njihovu izradu.

Kako stoji u saopštenju policije, Kovačević je preko svog računa na servisu "Liberty Reserve" pribavio protivpravnu imovinsku korist u iznosu od oko 50.000 američkih dolara. Njemu je određen pritvor do 48 časova i on je, uz krivičnu prijavu, priveden Višem javnom tužilaštvu u Beogradu.

Navodi se da su u ovoj međunarodnoj policijskoj akciji aktivno su učestvovala odeljenja za borbu protiv visoko tehnološkog kriminala srpske policije i tužilaštva u koordinaciji sa policijama i tužilaštvima iz SAD-a, Velike Britanije, Kanade, Australije i drugih država. Akcija je bila je usmerena na obaranje jedne od najvećih kriminalnih organizacija na Internetu pod nazivom "Infraud".

Precizira se i da je u međunarodnoj operaciji uhapšeno je 36 osoba, od kojih je većina u koordinisanoj akciji širom sveta. Radi se o osobama koje su rukovodile organizacijom "Infraud", jednim od najvećih kriminalnih foruma sa gotovo 11.000 članova.

"Ovaj kriminalni forum se bavio pribavljanjem i prodajom ukradenih podataka, uključujući podatke o kompromitovanim platnim karticama, ličnim podacima građana, bankarskim i finansijskim podacima građana, banaka i kompanija, malicioznih softvera, kao i ukradenih identiteta. Ukradeni podaci su uglavnom prodavani na 'dark webu'. Procenjuje se da je 'Infraud' bio jedan od najvećih kriminalnih foruma za prodaju ukradenih podataka zabeleženih do sada, na kome je, kao se sumnja, prodato oko četiri miliona podataka o ukradenim platnim karticama, pre nego što je on oboren u ovoj velikoj međunarodnoj akciji", navodi se u saopštenju MUP-a Srbije.

Ministarstvo pravde SAD-a pretpostavlja da je ovaj kriminalni forum odgovoran za gubitke više od 530 miliona dolara, navodi se takođe, kao i da su osumnjičeni koji su bili uključeni u ovaj kriminalni forum su iz Ukrajine, Pakistana, Francuske, Velike Britanije, Srbije, Kosova i Rusije.

Forum "Infraud" je imao slogan "In Fraud We Trust" (U prevaru verujemo), asocirajući na slogan "In God We Trust" (U Boga verujemo) koji se nalazi na novčanicama američkog dolara.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG