Linkovi

Nakon pada na berzama u Americi, Aziji i Evropi, oporavili se američki indeksi


Indeksi na američkoj berzi oporavili su se poslije novog naglog pada na početku trgovine u utorak, nakon ranijih gubitaka u Aziji i Evropi i najvećeg pada Daw Jones-a u jednom danu, u ponedeljak.

Azijske berze ubilježile su velike gubitke nakon pada indeksa na Wall Streetu (Vol strit) koji je započeo u petak, uslijed zabrinutosti investitora da bi veća inflacija i kamate mogle usporiti ekonomski rast.

Japanski industrijski indeks Nikkei 225 (Nikei) je doživio najveći pad u jednom danu od 1990. godine, a onda je počeo da se oporavlja.

Ovo dolazi nakon što je američki indeks Dow Jones (Dau Džons) izgubio čak 4,6 posto vrijednosti, odnosno pao je više od 1.100 poena a što je najveći pad za šest i po godina. Dva dana gubitaka je izbrisalo dobiti s početka ove godine i period rekordnog rasta vrijednosti dionica.

Banke su u ponedjeljak prošle najgore jer su u slobodnom padu prinosi na obveznice i kamatne stope. Zdravstvene, tehnološke i industrijske kompanije su sve imale velike gubitke, a akcije energetskih kompanija su potonule s padom cijene nafte.

Pad je počeo u petak, jer su se investitori zabrinuli da bi nagovještaji rasta inflacija i kamatnih stopa, zajedno s rekordnim rastom na tržištu, mogli ekonomiju Sjedinjenih Država izbaciti sa kolosijeka.

Povećana inflacija može podstaći Federalne rezerve da brže podižu kamatne stope, što bi moglo usporiti privredni rast tako što bi pozajmljivanje novca poskupjelo i za građane i za preduzeća. I prinosi obveznica godinama nisu bili toliko visoki kao do sada. To ih čini privlačnijim za investitore od ulaganja u akcije.

Berze u Aziji obično prate dešavanja u Sjedinjenim Državama.

Japanski Nikkei završio je radni dan umanjen za 4,7 posto, berza u Hong Kongu oslabila je za 4,5 posto, južnokorejski berzanski indeks Kospi umanjen je za 2,6 posto, dok je australijski indeks izgubio 3,2 posto vrijednosti.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG