Linkovi

Trump optužio FBI i Sekretarijat za pravosuđe da su ispolitizirali istragu u stranačke svrhe


A man stands with an an "estelada" or Catalan pro-independence flag outside Lledoners prison in Sant Joan de Vilatorrada near Barcelona, Spain.
A man stands with an an "estelada" or Catalan pro-independence flag outside Lledoners prison in Sant Joan de Vilatorrada near Barcelona, Spain.

Predsjednik Donald Trump optužio je lidere FBI-aja i Sekretarijata za pravosuđe da su zloupotrijebili svoja ovlaštenja u stranačke svrhe.

Uoč objavljivanja povjerljivog memoranduma, koji je sastavio predsjedavajući Odbora za obavještajne poslove Predstavničkog doma, republikanac Devin Nunes, Trump je na Twitteru optužio lidere i istražitelje vodećih američkih agencija za sprovođenje zakona da su "ispolitizovali sveti proces istrage u korist demokrata, a protiv republikanaca".

U drugoj objavi, predsjednik je sugerisao da su zvaničnici tih agencija učestvovali u naporima kampanje demokratske kandidatkinje Hillary Clinton da pruži obmanjujuće informacije kako bi se sud uvjerio da odobri prisluškivanje Trumpovog izbornog štaba.

Zvaničnici Bijele kuće saopštili su da Trump planira da već u petak ospori Nunesov dokument, koji će zatim biti poslat odboru Predstavničkog doma za moguće objavljivanje.

FBI je prethodnih dana izrazio ozbiljnu zabrinutost zbog "značajnog izostavljanja činjenica koje suštinski utiču na tačnost memoranduma".

Demokratski kongresmen Adam Schiff
Demokratski kongresmen Adam Schiff

Demokrate pak tvrde da se u dokumentu selektivno koriste povjerljive informacije da bi se istraga ruskog miješanja u američke predsjedničke izbore označila kao politički pristrasna.

Vodeći demokratski kongresmen u Odboru za obavještajne poslove, Adam Schiff, rekao je u intervjuu za televiziju CBS da bi bilo koji Trumpov potez na objavljivanju dokumenta predstavljao napad na integritet agencija za sprovođenje zakona.

''Jasno je da je to svrha selektivnog biranja informacija koje Nunes želi da objavi. Cilj je da se ospori kredibilitet FBI-aja i podrije istraga", rekao je on.

Demokrate su također pripremile svoj memorandum, u kojem se pobijaju republikanske tvrdnje, ali još nije poznato da li će ikada biti objavljen.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG