Linkovi

HOROWITZ: Procesuiranjem visokih zvaničnika poručiti da niko nije iznad zakona


Paul Horowitz, Deputy Chief of Mission the United States Embassy in Bosnia
Paul Horowitz, Deputy Chief of Mission the United States Embassy in Bosnia

Zamjenik ambasadorice SAD u BiH Paul Horowitz je u svom govoru na konferenciji "Pravosuđe - trenutno stanje i perspektiva s akcentom na borbu protiv korupcije i organiziranog kriminala", ukazao da je broj predmeta s visokopozicionim zvaničnicima, koji su uspješno procesuirani u BiH, razočaravajuće nizak.

"Taj broj će nastaviti da pada, ukoliko se političarima dozvoli da ovladaju ili vrše uticaj na pravosuđe", rekao je Horowitz i naglasio da su hitno potrebni uspješni primjeri procesuiranja predmeta korupcije, organiziranog i privrednog kriminala.

Ponovio je da se takvim djelovanjem i procesuiranjem visokopozicionih službenika mora da poruči da – niko nije iznad zakona.

Horowitz je ukazao i da su ključ za borbu protiv korupcije sudije i tužioci, odnosno njihova stručnost, profesionalizam i integritet.

Evropska unija očekuje konkretna djela kada je u pitanju vladavina zakona u Bosni i Hercegovini istaknula je danas u Banjoj Luci Michaella Matuella, šefica Odjela za BiH i Albaniju pri Generalnoj direkciji za politiku susjedstva i pregovore o proširenju Evropske komisije.

Naglasila je da sve nadležne institucije treba da rade na tom pitanju.

"Vladavina prava je u središtu procesa pristupanja neke zemlje Evropskoj uniji i zbog toga je uloga sudija i tužilaca velika u smislu rezultata i odgovornosti koje treba da postignu kako za dobrobit građana BiH, tako i kontekstu pristupanja zemlje Uniji", rekla je Matuella novinarima.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG