Linkovi

BBC: Talibani aktivni na 70 posto teritorije Avganistana


Dim nakon eksplozije auto-bombe u Kabulu, 27. januar 2018. godine.
Dim nakon eksplozije auto-bombe u Kabulu, 27. januar 2018. godine.

Talibani su otvoreno aktvni u 70 posto avganistanskih distrikata, dok u potpunosti kontrolišu 4 posto zemlje i demonstriraju otvoreno fizičko prisustvo u drugih 66 posto, ukazuje studija koju je objavio BBC.

Prema razgovorima sa više od 1.200 pojedinačnih izvora u svim distriktima Avganistana, prisustvo talibana mnogo je veće nego što je to pokazala nedavna procjena međunarodne koalicije koju predvodi NATO (ISAF).

ISAF je u utorak saopštio da su talibani aktivni ili kontrolišu 44 posto avganistanskih distrikta od oktobra 2017.

Avganistan je u proteklih devet dana u obnovljnom vrtlogu terorističkih napada, što dovodi u pitanje rezultate posljednje agresivnije američke strategije, predstavljene prošlog ljeta, čiji je cilj osnažiti borbu protiv talibana u ratu koji traje duže od 16 godina.

Bomba sakrivena u ambulantnim kolima u centru Kabula ubila je više od 100 ljudi samo sedam dana nakon napada na međunarodni hotel, takođe u avganistanskoj prijestonici, u kojem je stradalo više od 20 ljudi, uključujući i četvoro američkih građana.

Kako navodi Reuters, BBC je brojio u 399 distrikata u Avgansitanu, dok su snage predvođene NATO-om računale 407. Razlog ove diskrepance nije još uvijek jasan.

BBC studija kaže da avganistanska vlada kontroliše 122 disktrikta, odnosono oko 30 posto zemlje. I pored toga, navodi se, ta teritorija nije sigurna od napada talibana.

"Kabul i drugi veliki gradovi, primjera radi pretrpjeli su velike napade koji su lansirani iz okolnih oblasti, ili od strane 'ćelija spavača', i tokom istraživačkog perioda, kao i prije i posliije", stoji u izvještaju.

Upitan za BBC-jevu studiju Pentagon, navodi Reuters, nije direktno komentarisao, ali su ukazali na posljednje brojke kolicije predvođene NATO-om koje kažu da je oko 56 procenata teritorije Avganistana pod kontrolom vlade ili njenim uticajem.

Kapetan Thomas Gresback, portparol koalicije u Kabulu, izjavio je da je BBC "precijenio uticaj i impakt militanata".

"To je kriminalna mreža a ne vlada na čekanju" rekao je Gresback u email odgovoru Reutersu.

Britanski javni servis je citirao je pak portparola predsjednika Avganistana Ašrafa Ganija, koji je takođe pokušao da ublaži nalaze BBC.

Studija BBC je navela i da je takozvana "Islamska država" (IDIL) prisustna u 30 distrikta, ali su naveli da oni nemaju punu kontrolu niti u jednom od njih.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG