Linkovi

VLADA FBIH: U boračkom registru podaci o naknadama za više od 90.000 ljudi


Arhiv - Bivši borci protestuju pred Vladom FBiH
Arhiv - Bivši borci protestuju pred Vladom FBiH

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine (FBiH) uspostavila je Registar korisnika boračko-invalidske zaštite.

Registar sadrži oko 92.500 ljudi koji primaju mjesečnu naknadu sa budžeta ili su neki vid pomoći primili u 2017. godini ili ranijih godina, kazao je Federalni ministar za pitanje boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata Salko Bukvarević, koji je prezentovao Registar.

Dodao je da će se Registar ažurirati na mjesečnom nivou, ali da on nije javan.

Ministar pojašnjava da je Registar korisnika boračko-invalidske zaštite namijenjen institucijama.

Namjena Registra, kako kaže, Bukvarević je doći do boraca kojima nije pomoć potrebna, a nikada je od države nisu dobili.

Napomenuo je i da će svako ko podnese zahtjev za ostvarivanje bilo kakvog prava morati i da popuni karton o dosadašnjim ostvarenim pravima.

Pristupne kodove mogu dobiti najviši funkcioneri FBiH, ali i predstavnici kantonalnih nivoa vlasti.

U FBiH registrira više od 1.600 boračkih udruženja.

Potpredsjednik FBiH Milan Dunović je odbio preuzeti pristupne kodove za registar: ”Danas su svi borci obmanuti, jer im se prezentuje tobožnji Registar boraca, koji ne navodi ko je sve učestvovao u odbrani BiH, već se samo imenuju korisnici određenih naknada, i kako to ministar Bukvarević nespretno reče – da se vidi, ko je šta od boračkih kategorija dobio od ove države”.

Kompletno obrazloženje Dunovića možete pročitati ovdje.

Registrom su nezadovoljni i bivši borci koji se danas nalaze ispred Vlade FBiH. Oni traže, kako kažu, registar koji će biti javno dostupan sa imenima bivših boraca koji su ratovali.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG