Linkovi

BiH

ZENICA: Nezadovoljne radnike uvjerilo pismeno obećanje premijera. Magistralni put ponovo prohodan.


25.01.2018. izvor: RFE
25.01.2018. izvor: RFE

Radnici zeničkog preduzeća "Željezara Zenica doo", put M17 su u blokadi držali cijelog dana.

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić je, kako prenosi Klix.ba, pismeno obećao da će svi zahtjevi radnika biti ispunjeni do kraja mjeseca.

Novalić se večeras sastao sa radnicima koji su odbijali okončati blokadu puta dok im se ne ispune njihovi zahtjevi oko isplate plaća, uvezivanja staža i doprinosa za preostale radnike.

Iz Sindikata Željezare Zenica, u toku dana saopćili su kako se radnici neće skloniti sa puta dok u Zenicu ne stigne i ne obrati im se federalni premijer Fadil Novalić.

Predsjednik Sindikata Željezare Zenica Avdija Halilović pozvao je i građane Zenice da ih podrže u njihovoj borbi.

Federalni premijer, pred federalnim parlamentom, najavio je da će u popodnevnim satima otputovati do Zanice i to "ne zato što parlament to od njega traži, već zato što on sam želi".

U naguravanju radnika i policije, ujutro 25.01, prilikom blokade puta povrijeđeno je devet osoba, šest radnika i tri radnice, javila je agencija Anadolija.

Do naguravanja je došlo kada su radnici Željezare Zenica pokušali da blokiraju magistralni put M-17, a to su nakon sukoba sa policijom i uspjeli.

Magistralni put M-17 je bio blokiran na petlji u naselju Blatuša a prosvjednici su propuštali samo hitne slučajeve. Vozila su preusmjeravali na alternativne pravce kroz grad. Međutim, zbog prevelikog broja kamiona koji prolaze kroz grad došlo je do saobraćajnog kolapsa. Inače, radnike u svojim nastojanjima su podržali i predstavnici boračkih organizacija, Sindikat metalaca BiH, Savez samostalnih sindikata BiH, te predstavnici ArcelorMittal Zenica.

Željezara Zenica doo bila je dio nekadašnjeg zeničkog giganta koji je privatiziran 2008. godine. Tada se dio firme koji se bavio ishranom radnika željezare odvojio te ostao u državnom vlasništvu.

Odlukom suda, prošle sedmice u ovom preduzeću je proglašen stečaj a radnici višednevnim protestima traže prava koja su ostvarili ali nisu dobili. Radnici traže 13 plata, uvezivanje staža i otpremnine.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG