Linkovi

BiH

INDEKS LJUDSKIH SLOBODA: Bosna i Hercegovina na 57. mjestu od 159 država


Human Freedom Index 2017
Human Freedom Index 2017

Od 159 zemalja u kojima su mjerene slobode, BiH zauzima dno gornje trećine tabele.

U odnosu na region, Bosna i Hercegovina se nalazi na predzadnjem mjestu. Slovenija prednjači na 36. mjestu, zatim slijede Hrvatska (43.mjesto), Crna Gora (51 mjesto.) i Srbija (55 mjesto). Iza Bosne i Hercegovine se nalazi Makedonija na 60. mjestu.

Pojedinačne statistike koje se tiču Bosne i Hercegovine ukazuju na dobre ocjene kada su u pitanju identitet i lični odnosi te stabilnost valute.

Najlošije ocjene odnose se na vladavinu prava i nepristrasnost pravosuđa.

Human Freedom Index Bosnia and Herzegovina
Human Freedom Index Bosnia and Herzegovina

Najveće prepreke za veći stepen slobode u Bosni i Hercegovini se odnose na slabu vladavinu prava, što je zajednički problem svih postsocijalističkih ekonomija u regionu. Shodno tome, nemogućnost Bosne i Hercegovine da osigura vladavinu prava je rezultiralo, između ostalog, sporim ekonomskim rastom, nedostatkom stranih direktnih investicija, ali i visokoj stopi nezaposlenosti", navela je Tanja Porčnik, ko-atuorica Indeksa ljudske slobode.

Zemlje koje imaju visok stepen ličnih sloboda, teže da imaju i bolje ekonomske slobode.

Analize u okviru Indeksa pokazuju da je izvjesna razlika u bogatstvu, između najslobodnijih i najmanje slobodnih zemalja.

Tako su građani najslobodnijih zemalja svijeta bogatiji i imaju u prosjeku $38.871 dohodak po glavi stanovnika, dok građani najmanje slobodnih zemalja, u prosjeku imaju $10.346 dohodak po glavni stanovnika.

Indeks ljudskih sloboda istraživanje je koje provodi Cato institut iz Washingtona.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG