Linkovi

15 uhapšenih zbog sumnji na zloupotrebe i pranje novca putem studentskih zadruga


Tužilaštvo Kantona Sarajevo
Tužilaštvo Kantona Sarajevo

Tužilaštvo Kantona Sarajevo slučaj je klasificiralo kao krivično djelo, organizirani kriminal u vezi sa krivičnim djelima zloupotreba položaja ili ovlasti i pranje novca. Nakon kriminalističke obrade u MUP-u KS, dvije osobe su puštene na slobodu.

Osumnjičeni Enisa i Sanel Đalić, inače, vlasnici Agencije za posredovanje pri zapošljavanju „Eslider“ i „Leading“ terete se da su od 2010. do 2018. godine organizirali kriminalnu grupu koja je sklapanjem fiktivnih ugovora o zaposlenju redovnih studenata i đaka, „oprala“ više desetina miliona maraka.

Članovi grupe su: Hasan Lojo, Husein Borišić, Adnan Karahasan, osnivač i direktor firme „Simp company“, Saliha Dervišević, obrtnička djelatnost „Obnova“, Senad Biberović, direktor firme „ELMAX-INŽENJERING“, Igor Mišić, direktor Salona bankarske opreme, Nihad Bilić, direktor firme „Best&Time“, Hadis Kustura, direktor firme „MHS“, Ali Kadrić, firma „MHS“, Ramiz Duraković, direktor „Lokoma“, Milan Bralović, vlasnik firme „Mibral“ i drugi.

U toku jučerašnjeg dana izvršeni su pretresi na 14 lokacija na području KS i to 12 prostorija pravnih lica, pet stanova, šest automobila i 19 osoba.
Izuzeta je obimna dokumentacija koja će poslužiti u daljem krivičnom postupku.

Tužilaštvo KS je u ovom predmetu istražne radnje provodilo u koordinaciji sa MUP-om KS, finansijsko-obavještajnim Odjelom Državne agencije za istrage i zaštitu, inspektorima Porezne uprave F BiH, pri čemu je asistenciju pružila i Obavještajno-sigurnosna agencija BiH, navodi Tužilaštvo Kantona Sarajevo

Među uhapšenima je osam direktora privatnih firmi te direktor Javnog preduzeća Lokom koje se bavi upravljanjem, zaštitom i održavanjem objekata u vlasništvu Općine Novi Grad Sarajevo.

Rad preduzeća Lokom, koji se tiče sakupljanja napuštenih pasa, godinama je sporan zaštitnicima životinja u Sarajevu, zbog sumnji na nehumano tretiranje napuštenih životinja.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG