Linkovi

IZETBEGOVIĆ: Da se OHR aktivno uključi u izmjene Izbornog zakona


Šef misije OSCE Bruce Berton i član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović 24-januar-2018
Šef misije OSCE Bruce Berton i član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović 24-januar-2018

Bošnjački član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović razgovorao je danas sa šefom Misije OSCE-a Bruceom Bertonom.

„Razgovarano je o aktivnostima Misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini, te su razmijenjena mišljenja o aktuelnoj političkoj situaciji u Bosni i Hercegovini i regiji.

Berton je informisao Izetbegovića o skoroj posjeti generalnog sekretara OSCE-a Thomasa Gremingera našoj zemlji, kao i o aktivnostima OSCE-a koje se odnose na reformu pravosuđa, jačanje vladavine prava, slobodu medija i oblast obrazovanja.

Izetbegović je zahvalio Bertonu za podršku koju OSCE pruža s ciljem ostvarivanja potpune ustavne ravnopravnosti bosanskog jezika u entitetu RS. Napomenuo je da su i u dijelu federalnih kantona Bošnjacima uskraćena prava na ravnopravnu upotrebu bosanskog jezika u obrazovnim i kantonalnim institucijama.

Govoreći o izmjenama Izbornog zakona, Izetbegović je naglasio potrebu očuvanja osjetljivog balansa građanskog i etničkog elementa u svim mogućim rješenjima. Posebno je istakao da se za izmjene Izbornog zakona mora osigurati najširi konsenzus svih parlamentarnih političkih stranaka, te aktivno učešće OHR-a”, saopćeno je iz Predsjedništva BiH.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG