Linkovi

Usvajanje Zakona o PIO pratio je protest pred Parlamentom FBiH


Protesti pred Parlamentom Federacije BiH, 24. januar 2018. godine.
Protesti pred Parlamentom Federacije BiH, 24. januar 2018. godine.

Usvojen Zakon o penzijsko invalidskom osiguranju (PIO) u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine (FBIH). Za Zakon su glasali zastupnici vladajućih stranaka, dok je opozicija bila protiv.

Usvajanje Zakon je uslijedilo je nakon ranijih protesta pred Vladom FBiH, ali i današnjeg pred Parlamentom FBiH.

Za ministra rada i socijalne politike u Vladi FBiH Veska Drljaču novi Zakon donosi stabilizaciju penzionog sistema, ali i, kako kaže, pravičnost. Dodao je da je ovo jedan od najvažnijih reformskih zakona, iako svi nisu zadovoljni zakonskim rješenjima.

Podsjećajući na bitnost Zakona, neki zastupnici su istakli da je prije usvajanja bilo potrebno razmotriti sve prijedloge i amandmane.

Zastupnik Jozo Bagarić je zamjerio što u izradu Zakon ozbiljnije nije uključen i Savez samostalnih sindikata, a koji je organizator protesta pred Parlamentom FBiH usmjerenih protiv usvajanja Zakona o PIO.

Više stotina ljudi protestuje pred Parlamentom FBiH protiv usvajanja Zakona PIO. Ispred Parlamenta FBiH nalaze se, uglavnom, bivši borci i članovi sindikalnih organizacija.

Savez samostalnih sindikata traži da se Zakon povuče sa današnjeg dnevnog rada, napominjući da je štetan za radnike koji će u budućnosti postati penzioneri, ali i za one koji su bili vojno angažovani u ratu.

Ismet Bajramović, predsjednik Saveza samostalnih sindikata, ranije obrazložio da je glavni cilj Zakona sprječavanje ranije odlaska u penziju.

Za svaku godinu prijevremenog penzionisanja, kako kaže, penzija se smanjuje za četiri posto prema novom Zakonu o PIO, kao i bodovi za svaku godinu ratovanja.

Sa minimalnom uplatom staža, a što je slučaj kod ogromnog broja radnika u Bosni i Hercegovinu, penzija neće prelaziti 414 maraka.

Nezadovoljstvo Zakon ranije su protestnim okupljanjima pokazali penzioneri i policajci, ali su oni postigli odgovarajuća rješenja sa Vladom FBiH.

Premijer FBiH Fadil Novalić ranije je kazao da je vjeruje da će Zakon o PIO biti usvojen.

Borci su pred Parlamentom FBiH ponovili svoje zahtjeve, a to je objava Jedinstvenog registra boraca u FBiH, borački dodatak za one koji nisu ostvarili nikakva primanja ili niža od 200 maraka, ali i obustava finansiranja boračkih organizacije dok se na tom polju ne sredi situacija.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG