Linkovi

BiH

Savez sindikata BiH za sutra najavio proteste. Traže povlačenje Zakona o PIO/MIO iz parlamentarne procedure.


Sindikati proteste organiziraju na dan kada se u federalnom parlamentu treba raspravljati o Zakonu o PIO/MIO.

"Cilj protesta je još jednom ukazati na sve negativnosti koje predloženi Zakon o PIO donosi za radnike i radnice, te predstaviti amandmane koje je Savez samostalnih sindikata uputio predlagatelju Zakona, ali i svim zastupnicima u oba doma Parlamenta FBiH." navode u Savezu samostalnih sindikata BiH.

Protesti su zakazani za 10 sati ujutro a planirano je da traju do 14 sati.

U Sindikatu tvrde da su nakon analize došli do zaključaka da je zakon koji je u proceduri štetan po radnike te traže da se on vrati u javnu rasporavu i popravi amandmanima.

Entitetska vlada, Zakon o PIO/MIO smatra jednim od najznačanijih reformskih zakona i spori pravo Sindikatu da predlaže amandmane.

"Sindikat nije ovlašteni predlagač i ne može govoriti o amandmanima. Bio je ESV na kome je ovaj zakon usvojen bez ijedne primjedbe i obavezao se da će lobirati kod parlamentaraca da on prođe. Toliko o Sindikatu. To što je promijenio mišljenje pa zastupa interese nekih stranaka, to je drugo pitanje i to je njegovo pravo. Što se tiče Zakona o PIO-u – ja sam duboko uvjeren da će proći", rekao je Novalić, prenosi Klix.

Podršku Vladi i Zakonu ranije su dala udruženja penzionera jer za neke kategorije penzionera predviđa veća primanja od 5 do 10 %.

PENZIONERI: „Mi ćemo im predložiti kako da riješe probleme”
please wait

No media source currently available

0:00 0:00:55 0:00

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG