Linkovi

BiH

Nakon neodržavanja sjednice entitetskog parlamenta, SDP BiH najavio povlačenje iz razgovora o Izbornom zakonu BiH


SDP BIH
SDP BIH

Razlog je što su SDA i HDZ jasno pokazali da su spremni blokirati čak i rad Parlamenta Federacije BiH, kako bi spriječili da se uopšte raspravlja o bilo kakvom zakonskom rješenju koje će osigurati nesmetanu provedbu izbora, navode u SDP-u BiH.

Ova odluka u SDP-u je donesena nakon što nije uspjelo održavanje vanredne sednice Palamenta Federacije Bosne i Hercegovine na kojoj je SDP BiH želio predstaviti svoj prijedlog Izbornog zakona.

Sjednica nije održana jer na nju nisu došli zastupnici stranaka koje participiraju u vlasti u entitetu i to SDA, HDZ BiH, SBB i BPS. 43 prisutna zastupnika nisu bili dovoljni za kvorum sjednice.

"Mi, u SDP-u, više ne želimo učestvovati u farsi koju režiraju SDA i HDZ. Današnjom odlukom da pokušaju blokirati Parlament FBiH pokazali su čvrst savez, kojem je cilj opstanak na vlasti po svaku cijenu. Čak i po cijenu da se građanima onemogući da biraju vlast kakvu oni žele.

Očito je da SDA i HDZ od cijele BiH namjeravaju napraviti novi slučaj „Mostar“, u kojem već deset godina nema izbora, ali u kojem su SDA i HDZ u tom periodu potrošili pola milijarde KM iz budžeta ovog grada, bez ikakve kontrole i bilo čije odluke." navedeno je u saopštenju SDP BiH u kojem se najavljuje povlačenje iz razgovora.

Razgovore o promjeni izbornog zakonodavstva organiziraju Delegacija EU u BiH i Ambasada SAD-a, uz ekspertsku pomoć OHR-a.

"Izuzetno cijenimo napore i dobru volju svih predstavnika međunarodne zajednice, ali očito je kako je ta njihova dobra volja i spremnost da pomognu, zloupotrebljena od onih političkih snaga koji su spremni srušiti čak i demokratski poredak države BiH, kako bi sačuvali vlast i moć.", navodi se u reakciji SDP BiH.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG