Linkovi

BiH

ČOVIĆ-CORMACK-WIGEMARK: Intenzivirati razgovore parlamentarnih stranaka o Izbornom zakonu


Sa današnjeg sastanka u Predsjedništvu BiH
Sa današnjeg sastanka u Predsjedništvu BiH

U Sarajevu su o izbornom zakonu razgovarali Predsjedavajući državnog Predsjedništva Dragan Čović s jedne, te američka ambasadorica u BiH Maureen Cormack i Specijalni predstavnik EU u BiH Lars Wigemark, s druge strane.

Tema sastanka, kako stoji u saopštenju Predsjedništva BiH, je bila "politička situacija u Bosni i Hercegovini te stanje reformi".

"Naglasak je stavljen na nužne izmjene Izbornog zakona u svim njegovim elementima koja zahtijevaju efikasna rješenja, u skladu s evropskim standardima i relevantnim odlukama Ustavnog suda BiH.

To se odnosi na utvrđivanje načina izbora članova Predsjedništva BiH, delegata u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH, organiziranje izbora u Mostaru, kao i realizaciju niza međunarodnih preporuka koje za cilj imaju unapređenje efikasnosti i transparentnosti izbornog procesa.

Predsjedavajući Čović je istaknuo kako je nužno težiti rješenjima koja istovremeno unapređuju evropsku perspektivu BiH i garantiraju punu ravnopravnost svih konstitutivnih naroda kroz dosljednu primjenu načela legitimnog predstavljanja u izbornom procesu.

Sagovornici su zaključili da je u cilju iznalaska potrebnih rješenja u narednom razdoblju potrebno dodatno intenzivirati razgovore parlamentarnih stranaka, kako bi se omogućilo potpuno provođenje izbornih rezultata nakon općih izbora u oktobru 2018. godine, te na taj način kreirale pretpostavke za daljnje reformske aktivnosti od vitalnog značaja za BiH.", stoji u pismenom obraćanju javnosti iz Predsjedništva, nakon sastanka.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG